Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ





Ήθελα να γράψω ένα άρθρο που να μην είναι επιστημονικό αλλά να βασίζεται στην εμπειρία. Στην εμπειρία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Πένθος λοιπόν, τι σημαίνει η λέξη πένθος?
Πένθος είναι η λύπη για τον θάνατο αγαπημένου προσώπου, βαθιά θλίψη λόγο συμφοράς και ακόμα το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τηρούνται ορισμένοι τύποι ως ένδειξη πένθους.

Τι είναι όμως το πένθος για τον καθένα μας ξεχωριστά και πως το βιώνει?
Το πένθος και το πώς θα το βιώσει εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός ξεχωριστά, τα βιώματά του, τις εμπειρίες του, την ηλικία του και φυσικά το περιβάλλον του. Σίγουρα διακατεχόμαστε από πάμπολλα συναισθήματα όλο το χρονικό αυτό διάστημα. Συναισθήματα αρνητικά, ανυπόφορα πολλές φορές που όμως τελικά μας λυτρώνουν. Το σοκ της απώλειας, η άρνηση,  οι τύψεις, η αποδιοργάνωση, το αίσθημα του να νιώθεις ότι παίζεις σε ταινία ή να βρίσκεσαι σε ένα κακό όνειρο που σύντομα θα ξυπνήσεις, ο θυμός και οι ευθύνες που πρέπει κάπου να επιρρίψεις και τέλος και πιο σημαντικό ο πόνος που πολλές φορές είναι αφόρητος. Όλοι εμείς που έχουμε χάσει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο μας είναι γνώριμα αυτά τα συναισθήματα.

Απώλεια. Λέξη που μας φοβίζει. Μας φοβίζει ακόμα και η απώλεια κάποιου αντικειμένου μας. Πόσες φορές έχουμε χάσει το κινητό μας και ψάχνουμε μανιωδώς να το ξαναβρούμε. Πόσο μάλλον η απώλεια του αγαπημένου μας προσώπου. Δεν συγκρίνεται. Τι μας φοβίζει όμως στην απώλεια? Γιατί μας πονάει τόσο πολύ? Όσον αναφορά τον θάνατο, σύμφωνα με τις περισσότερες θρησκείες η ψυχή όταν πεθαίνεις δεν χάνεται, φεύγει απλώς από το σώμα μας και αν έχεις ζήσει μια ενάρετη ζωή τότε πάει κάπου καλύτερα από ότι ήταν πριν. Γιατί λοιπόν δεν χαιρόμαστε για αυτόν? Χαιρόμαστε, άλλωστε αυτός είναι και ένας τρόπος να δώσουμε κουράγιο στον εαυτό μας. Αλλά συνεχίζουμε να πονάμε γιατί μας λείπει ο άνθρωπος μας, μας λείπει η παρουσία του και όλα αυτά που μας προσέφερε. Οι εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό, οι μνήμες που έχουμε. Πολλές φορές θα θέλαμε να ξεχάσουμε, να διαγράψουμε τις κοινές μας εμπειρίες. Θλιβόμαστε και ξεσπάμε σε κλάματα ή όπως αλλιώς ο καθένας μας εκφράζει την θλίψη του. Θυμώνουμε μαζί του, μαζί μας, με τον θεό, με τους γιατρούς και με οποιονδήποτε άλλον πιστεύουμε ότι φταίει για την απώλεια μας.

Φυσικά και θα διαπραγματευτούμε όλο αυτό που έχει συμβεί θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν κάναμε ότι έπρεπε ώστε να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση, αν προσπαθήσαμε αρκετά. Ερωτήματα όπως μήπως φταίμε εμείς? Έτσι αρχίζουν να εμφανίζονται τα ενοχικά στοιχεία του πένθους. Όλοι μας έχουμε σκεφτεί: Δεν έπρεπε να το είχα πει αυτό τότε, ίσως αυτό μου στοίχησε αυτή την δουλεία ή την σχέση.

Κατάθλιψη. Όχι στην περίπτωση του πένθους δεν εννοούμε την ψυχική διαταραχή, αλλά τα συναισθήματά της. Ένα αίσθημα κενού και η θλίψη μας νιώθουμε να βαθαίνει. Δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε πράγματα που παλιά μας ευχαριστούσαν. Αποτραβιόμαστε από τους φίλους μας, τον σύντροφο μας ή την οικογένειά μας. Νιώθουμε ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Ότι δεν θα ξαναγελάσουμε πραγματικά ποτέ. Αναρωτιόμαστε να υπάρχει νόημα στην ζωή.

Και μετά από ένα αρκετά σεβαστό χρονικό διάστημα, διαφορετικό για τον καθένα μας αρχίζουμε σιγά σιγά να ηρεμούμε. Αποδεχόμαστε την νέα κατάσταση. Αποδεχόμαστε την απώλεια και ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗΝ. Όχι δεν είμαστε ποτέ όπως πριν. Όλα έχουν αλλάξει. Η απώλεια είναι απώλεια που πάντα θα υπάρχει, που πάντα θα την κουβαλάμε μέσα μας.  Θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας, τις επιλογές μας, την συνέχεια της ζωής μας. Θα μας γεμίσει όμως και σοφία. Η βιώσει του πένθους είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία ζωής. Θέλει δύναμη και αξίζουν πραγματικά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε αυτούς που δεν φοβήθηκαν το πένθος αλλά το έζησαν και βγήκαν από αυτό πιο ώριμοι, με την εμπειρία αυτή πάντα μέσα τους. Ακόμα πονάει η απώλεια και δεν θα σταματήσει να πονάει ποτέ. Δεν είναι όμως ο ίδιος πόνος. Εννοείται ότι ξαναγελάμε, εννοείται ότι αισθανόμαστε ευτυχισμένοι με τα όμορφα πράγματα που επιλέγουμε να κάνουμε στην ζωή μας. Κρατάμε αυτά που μας προσέφερε ο άνθρωπος που χάσαμε και συνεχίζουμε να τον έχουμε για όσο εμείς επιλέξουμε μέσα στην καρδιά μας. Τώρα μέσα από αυτή την διαδικασία μάθαμε να εκτιμάμε πράγματα που πριν τα θεωρούσαμε δεδομένα. Μάθαμε την αξία της στιγμής.

Η ζωή προχωράει και καθετί που έρχεται φέρνει και κάτι καινούργιο μαζί του. Όπως έρχονται τα άσχημα έρχονται και τα εύκολα. Το αν εμείς θα τα δούμε και αν εμείς θα επιλέξουμε να ζούμε ευτυχισμένοι αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Είναι όμως στο χέρι μας να προσπαθούμε να είμαστε πλήρης και να ζούμε στιγμές ευτυχίας.   

ΟΝΑΣΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη