Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.


Και ζήσαν αυτοί καλά;

1.   Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας


Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει!

2.   Άριελ: Θησαυρισμός

Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά.

3.   Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης

Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα. 

4.   Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας

Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας συμπτώματα οριακής διαταραχής προσωπικότητας, πράγμα που οφείλετε στην ακύρωση του μητρικού ρόλου στην παιδική της ηλικία.

5.   Πεντάμορφη: Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Υπάρχει μια χρόνια συζήτηση για το αν η αγάπη της Πεντάμορφης για το Τέρας εκπίπτει στο σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου ένα άτομο ερωτεύεται τον βασανιστή του, πράγμα το οποίο και έγινε. 

6.   Άννα: Ελλειμματική προσοχή – Διάσπαση Προσοχής

Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, να εστιάσει, να δώσει προσοχή, να κάτσει ήσυχη… Δύσκολο παιδί η Άννα δύσκολο…

7.   Τιάνα: Αγχώδης μετατραυματική διαταραχή

Η Τιάνα είναι καλή σε όλα, πρότυπο, εργάζεται σκληρά για να τα καταφέρει. Τούτου λεχθέντος, δεν έχουν μεγάλη καταπόνηση, ίσως αρκετά για να υποδείξει ότι έχει οξεία διαταραχή άγχους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα άτομο να αναπτύξει σοβαρή ανησυχία και εγκαταλείπουν τα συμπτώματα μετά από ένα τραυματικό γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου. 

8.   Ποκαχόντας: Ιστορική διαταραχή προσωπικότητας

Τουλάχιστον στο πως την παρουσίασε η Disney, φαίνεται πως προσπαθεί απεγνωσμένα να τραβήξει την προσοχή και να μην νιώθει άνετα όταν δεν είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μπορεί να εκφράζουν αυτό προσπαθώντας να προκαλούν με δηλώσεις είτε σεξουαλικά. Όπως εν προκείμενο, το να βγαίνει με το άτομο που είναι 100% εκτός των ορίων της γιατί οι άνθρωποι του θέλουν να εξαφανίσουν τους ανθρώπους της από προσώπου γης. 

1.   Χιονάτη: Μετατραυματική Διαταραχή (PTSD)

Η Χιονάτη πάσχει από μετατραυματική διαταραχή (PTSD). Αυτό είναι πλήρως κατανοητό, μιας και η μητριά της Χιονάτης, σκότωσε τον πατέρα της και προσέλαβε έναν κυνηγό για να ψάξει να την βρει και να σκοτώσει και την ίδια, και όλα αυτά γιατί η Χιονάτη απλά ήταν όμορφη.

10.   Αλίκη: Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και Κατάχρηση Ουσιών

Η Αλίκη τεχνικά δεν είναι πριγκίπισσα, όμως είναι σίγουρα κάποια που θα της έκαναν καλό συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Σε μια προσπάθεια της να ξεφύγει από τον κόσμο τρώει και πίνει διάφορες ουσίες για να τα καταφέρει να φύγει μέσα από μια τρύπα λαγού.  Η Αλίκη πάσχει από  κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η οποία προκαλεί δυσκολίες στον αυτό-προσδιορισμό του ατόμου, συναισθηματικά, σχεσιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα. 

11.   Γιασμήν: Κοινωνικό Άγχος και Κλειστοφοβία

Η Γιασμήν πιθανώς πάσχει από κλειστοφοβία μιας και ήταν κλεισμένη σε ένα κάστρο και επίσης από διαταραχή κοινωνικού άγχους, μιας και ο καλύτερος και μόνος φίλος της είναι μια τίγρης.

12.    Έλσα: Συναισθηματική Διαταραχή

Συχνά  συνδέεται με οριακή διαταραχή προσωπικότητα,  η συναισθηματική διαταραχή κάνει αναφορά στην δυσκολία ενός ατόμου να συνδεθεί με τα συναισθήματα του, και ακόμα, να λειτουργεί με βάση αυτό με τρόπο που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτός. Όπως το να στέλνει κομμάτια πάγου σε άτομα που απλά θέλουν να της κάνουν μια δύσκολη συζήτηση.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη...

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ι...