Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ?



Τι είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα?

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα η αλλιώς ψυχοσωματική διαταραχή είναι ιδιάζουσες σωματικές παθολογικές καταστάσεις, όπως διάφοροι πόνοι στο σώμα μας ή σε κάποιο όργανο, μυϊκοί πόνοι, αϋπνία, ταχυκαρδία, πίεση, ξηροστομία, διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα ή το σύνδρομο σπαστικής κολίτιδας, σεξουαλικά προβλήματα, οσφυαλγία ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ζαλάδες, πονοκέφαλοι, μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα ή μειωμένη αισθητικότητα, προβλήματα μνήμης, προβλήματα στην διατροφή, οι οποίες δεν προέρχονται από κάποια συγκεκριμένη οργανική – παθολογική αιτία αλλά από την ψυχική σφαίρα του ατόμου. 


Τα συναισθήματα μας έχουν άμεση σχέση με το σώμα μας. Συνδέονται μεταξύ τους σημαντικά με το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Έτσι μια συγκινησιακή κατάσταση που παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα κινητοποιεί φυσιολογικούς προσαρμοστικούς μηχανισμούς, γεγονός που ενδέχεται να τους καταστήσει παθογόνους και έτσι να πυροδοτηθούν νοσογόνο διεργασίες. Ο ασθενής είναι δυνατόν να μην έχει ακριβή συνείδηση των συναισθημάτων που του προκαλούν σωματικές μεταβολές, και πολύ περισσότερο τις παθολογικές σωματικές μεταβολές, ιδιαίτερα εκείνες που εκδηλώνονται με βραδύ ρυθμό.

Τα συναισθήματα μεταμορφώνονται σε ψυχοσωματικά συμπτώματα μέσα από ποικίλους διαφορετικούς μηχανισμούς. Το άγχος είναι υπαίτιο για πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως η διαταραχή ευερέθιστου εντέρου αλλά και η σύσπαση των γραμμωτών μυϊκών ινών. Μέσα από την μετατροπή το άγχος που συσσωρεύεται στον οργανισμό μας χωρίς να το εκφράσουμε ή να το επιλύσουμε βρίσκει την διέξοδο του στο σώμα μας και μετατρέπεται σε ψυχοσωματικό σύμπτωμα και εκφράζεται με συμβολικό τρόπο. Ποιο συχνό φαινόμενο είναι η σωματοποίηση κατά την οποία οι ψυχοσυγκρούσεις εκφράζονται με σωματικά συμπτώματα μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες και χαρακτηριστικό τους είναι η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση των συμπτωμάτων για τα οποία οι ασθενείς ζητούν την ιατρική βοήθεια, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα των εξετάσεων για κάποια πάθηση δεν τους καθησυχάζουν με αποτέλεσμα να ψάχνουν ξανά και ξανά.


Πως επιλέγονται τα όργανα που θα νοσήσουν?

Τα όργανα επιλέγονται από το άτομο που πάσχει από ψυχοσωματικά συμπτώματα. Αυτό εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, τον χαρακτήρα του, τις ασχολίες του εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του, τον κοινωνικό του περίγυρο και φυσικά τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει. Για παράδειγμα όταν κάποιο όργανο είναι καταπονημένο ή βρίσκεται σε μειονεξία εκείνη την περίοδο σε σχέση με τα υπόλοιπα τότε θα γίνει δέκτης συγκινησιακών πληγμάτων. Εάν πάσχετε από κάποιο αυχενικό πρόβλημα τότε σε περιόδους μεγάλης έντασης και άγχους θα έχετε παρατηρείσαι ότι υποφέρεται από έντονους πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει γιατί το άγχος σας ενεργοποιεί την σύσπαση των μυϊκών ινών του αυχένα με αποτέλεσμα να σας προκαλούνται έντονοι και ανυπόφοροι πονοκέφαλοι. 


Πως αντιλαμβανόμαστε ότι τα συμπτώματα μας είναι ψυχοσωματικά?

Μια παρερμήνευση που γίνεται συνήθως στους περισσότερους είναι ότι νομίζουν ότι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι στο μυαλό τους. Με αποτέλεσμα όταν κάποιος τους λέει ότι μπορεί να πάσχουν από αυτά να ακούει συχνά την φράση «Αποκλείεται! Δεν είναι στο μυαλό μου ο πόνος. Τον αισθάνομαι. Πονάω». Το σύμπτωμα δεν είναι ποτέ στο μυαλό του πάσχοντα. Δεν φαντάζεται ότι πονάει. Δεν φαντάζεται ότι νοσεί. Φυσικά και νοσεί. Φυσικά και πονάει! Η Διαφορά είναι η αιτία που προκαλεί τον πόνο ή την ασθένεια σε κάποιο όργανο. Η αιτία είναι ψυχολογική και όχι οργανική. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι «κατά φαντασία ασθενής». Βασικό κριτήριο για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι πάσχουμε από ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων. Σαν Έλληνες έχουμε την νοοτροπία να μην στεκόμαστε ποτέ σε μία γνώμη. Έτσι πηγαίνουμε σε πάνω από δυο γιατρούς τις ίδιας ειδικότητας προκειμένου να μας πουν την γνώμη τους. Τα άτομα που πάσχουν από ψυχοσωματική διαταραχή δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την ζωή τους σε ιατρικές επισκέψεις και ιατρικές εξετάσεις. Φυσικά θα πρέπει να μην έχει διαπιστωθεί κάποιο οργανικό πρόβλημα που να δικαιολογεί τα συμπτώματα ή την ένταση των συμπτωμάτων του ατόμου. Αν λοιπόν πάσχετε από κάποιο οργανικό πρόβλημα, έχετε επισκεφθεί πάνω από δύο γιατρούς για τον ίδιο λόγο, έχετε μπει στην διαδικασία να κάνετε αρκετές εξετάσεις οι οποίες βγήκαν φυσιολογικές και παρόλο που οι γιατροί σας λένε ότι «δεν βλέπουν κάτι», τότε ίσως είναι η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε την πιθανότητα των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. 


Πως αντιμετωπίζονται?

Η λύση είναι μια και απλή. Θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει σωστά. Οι τρόποι ψυχοθεραπείας ποικίλουν. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος ώστε να εξωτερικεύσετε το συσσωρευμένο άγχος σας προκειμένου να μην ξεσπάει στο σώμα σας. Η γνωσιο – συμπεριφοριστική προσέγγιση θα σας βοηθήσει γνωστικές διαδικασίες να αλλάξετε την συμπεριφορά που σας προκαλεί το αρνητικό συναίσθημα με αποτέλεσμα να εξαλειφτούν να ψυχοσωματικά συμπτώματα. Τέλος η χοροθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπεία που έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με το σώμα μας και ότι αυτό αφορά. Έχει κοινά στοιχεία με την ψυχανάλυση με βασική τους διαφορά το εργαλείο ψυχοθεραπείας. Στην ψυχανάλυση εξωτερικεύεις το συναίσθημά σου μέσα από τα όνειρα και τις λέξεις ενώ στην χοροθεραπεία βασικό σου εργαλείο είναι το σώμα σου. Έτσι απεγκλωβίζεις οποιοδήποτε ψυχοσωματικό σύμπτωμα μέσα από την κίνηση του σώματός σου, δηλαδή μέσα από το ίδιο το όργανο που νοσεί. 


ΟΝΑΣΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

BA (HONS) ΠΤΥΧΙΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Bachelor on Psychosocial Studies
ANGLIA RUSKIN UNIVERSITY

Ειδίκευση στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη