Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι γνωρίζουμε αλήθεια για την υδροκεφαλία;


Η ίδια η υδροκεφαλία είναι από τα λιγότερο κατανοητά θέματα. Πάμε να μάθουμε λοιπόν τα βασικά:

Τι είναι η υδροκεφαλία:

Η υδροκεφαλία είναι ένας όρος που αναλύεται ως ύδωρ (νερό) και κεφαλή. Ως τέτοια, η υδροκεφαλία παλαιότερα περιγράφεται ως "νερό στον εγκέφαλο", παρόλο που το υγρό στο εσωτερικό της κεφαλής δεν είναι νερό, αλλά, αντιθέτως, εγκαφαλονωτιαίο υγρό (CSF). Αυτό το υγρό που προορίζεται να παρέχει τροφή και υποστήριξη στον εγκέφαλο, αλλά όταν δεν απορροφάτε σωστά, τότε πλεονάζει στο κρανίο. Όταν συσσωρεύεται αρκετή ποσότητα, το υγρό στο κρανίο προκαλεί την εκτεταμένη μορφή του όπου σηματοδοτεί την κατάσταση.

Όταν αυτό το υγρό συσσωρεύεται, μία σειρά από συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, τους σπασμούς και το οφθαλμικό τούνελ.

Πως προκύπτει η υδροκεφαλία:

Υπάρχουν δύο τύποι υδροκεφαλίας: Η αποκτηθείσα από τους συγγενείς. Στις συγγενείς υδροκεφαλίες, το πρόβλημα αναπτύχθηκε χάρη σε μια ευρεία ποικιλία από δυσμορφίες ή γενετικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, για την απόκτηση της υδροκεφαλίας παίζουν επίσης ρόλο, η συσσώρευση υγρών που οφείλεται σε αιμορραγία, μόλυνση, όπως μηνιγγίτιδα, τραύμα κατά τον τοκετό ή μετά από τη γέννησή τους, όπως επίσης και των όγκων και τις κύστες.

Θεραπεία υδροκεφαλίας:

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος για την πρόληψη ή θεραπεία της υδροκεφαλίας και μόνη θεραπεία ως επιλογή σήμερα, είναι αυτή που απαιτεί χειρουργική επέμβαση του εγκεφάλου. Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη παρέμβαση στην υδροκεφαλία, το μέλλον για πολλούς είναι ελπιδοφόρο. Πρόσφατες έρευνες μας φέρνουν πιο κοντά σε μια θεραπεία. Οι πρόοδοι στην τεχνολογία καθώς και οι διαγνωστικές όπως και τα πρωτόκολλα θεραπείας βοηθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους με υδροκεφαλία να ζουν πλήρεις και ενεργές ζωές. Υπάρχουν τρεις μορφές της χειρουργικής θεραπείας που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διαχείριση της υδροκεφαλίας.

Άλλες συμπληρωματικές θεραπείες της υδροκεφαλίας:

Μερικοί άνθρωποι με υδροκεφαλία, ιδιαίτερα στα παιδιά, μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη θεραπεία, ανάλογα με τη σοβαρότητα των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της. Παιδιατρική ή φυσιατρική, η οποία επιβλέπει την επεξεργασία όλου του σχεδίου της ιατρική φροντίδα παιδιών, νευρολόγος, που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών σε παιδιά,  ψυχοθεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής, αναπτυξιακός θεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία αυτή για να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύσσεται ανάλογα με την ηλικία του, τις συμπεριφορά του, τις κοινωνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές δεξιότητες του και κοινωνικός λειτουργός  ο οποίος βοηθά την οικογένεια.


Ενήλικες με πιο σοβαρές επιπλοκές μπορούν επίσης να ζητούν τις υπηρεσίες των επαγγελματιών θεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, ειδικοί στην άνοια ή άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

13 πράγματα που δεν επιτρέπεται να λες σε μια μητέρα παιδιού με Σύνδρομο Down.

Ο κόσμος μπορεί να πει σκληρά λόγια και άδικα. Σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια άσχημα σχόλια που θα αφορούσαν εμάς. Βρεθείτε στην θέση λοιπόν μιας μητέρας, ενός γονιού, παιδιού με σύνδρομο Down . Αυτό που τα διαχωρίζει, αυτά τα παιδιά, από όσους δεν έχουν το σύνδρομο Down ,  είναι απλά η βιολογική υπεροχή τους. Ένα χρωμόσωμα παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 47 αντί για 46 χρωμοσώματα λοιπόν. Η συμπτωματολογία και η σοβαρότητα της μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά φυσικά σημάδια που συνοδεύουν τα παιδιά με το σύνδρομο, τα οποία συχνά αποτελούν την αρχή για μια αγενή συμπεριφορά αλλά και για κακεντρεχή σχόλια, που οδηγούν στον υποβιβασμό των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση των γονέων. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν, πως γίνονται αγενείς και προσβλητικοί. Το μπλοκ  <<The Stir>> ζήτησε από τους γονείς των παιδιών με το σύνδρομο να μοιραστούν μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνότερα για τα υπέροχα παιδιά τους.