Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι γνωρίζουμε αλήθεια για την υδροκεφαλία;


Η ίδια η υδροκεφαλία είναι από τα λιγότερο κατανοητά θέματα. Πάμε να μάθουμε λοιπόν τα βασικά:

Τι είναι η υδροκεφαλία:

Η υδροκεφαλία είναι ένας όρος που αναλύεται ως ύδωρ (νερό) και κεφαλή. Ως τέτοια, η υδροκεφαλία παλαιότερα περιγράφεται ως "νερό στον εγκέφαλο", παρόλο που το υγρό στο εσωτερικό της κεφαλής δεν είναι νερό, αλλά, αντιθέτως, εγκαφαλονωτιαίο υγρό (CSF). Αυτό το υγρό που προορίζεται να παρέχει τροφή και υποστήριξη στον εγκέφαλο, αλλά όταν δεν απορροφάτε σωστά, τότε πλεονάζει στο κρανίο. Όταν συσσωρεύεται αρκετή ποσότητα, το υγρό στο κρανίο προκαλεί την εκτεταμένη μορφή του όπου σηματοδοτεί την κατάσταση.

Όταν αυτό το υγρό συσσωρεύεται, μία σειρά από συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, τους σπασμούς και το οφθαλμικό τούνελ.

Πως προκύπτει η υδροκεφαλία:

Υπάρχουν δύο τύποι υδροκεφαλίας: Η αποκτηθείσα από τους συγγενείς. Στις συγγενείς υδροκεφαλίες, το πρόβλημα αναπτύχθηκε χάρη σε μια ευρεία ποικιλία από δυσμορφίες ή γενετικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, για την απόκτηση της υδροκεφαλίας παίζουν επίσης ρόλο, η συσσώρευση υγρών που οφείλεται σε αιμορραγία, μόλυνση, όπως μηνιγγίτιδα, τραύμα κατά τον τοκετό ή μετά από τη γέννησή τους, όπως επίσης και των όγκων και τις κύστες.

Θεραπεία υδροκεφαλίας:

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος για την πρόληψη ή θεραπεία της υδροκεφαλίας και μόνη θεραπεία ως επιλογή σήμερα, είναι αυτή που απαιτεί χειρουργική επέμβαση του εγκεφάλου. Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη παρέμβαση στην υδροκεφαλία, το μέλλον για πολλούς είναι ελπιδοφόρο. Πρόσφατες έρευνες μας φέρνουν πιο κοντά σε μια θεραπεία. Οι πρόοδοι στην τεχνολογία καθώς και οι διαγνωστικές όπως και τα πρωτόκολλα θεραπείας βοηθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους με υδροκεφαλία να ζουν πλήρεις και ενεργές ζωές. Υπάρχουν τρεις μορφές της χειρουργικής θεραπείας που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διαχείριση της υδροκεφαλίας.

Άλλες συμπληρωματικές θεραπείες της υδροκεφαλίας:

Μερικοί άνθρωποι με υδροκεφαλία, ιδιαίτερα στα παιδιά, μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη θεραπεία, ανάλογα με τη σοβαρότητα των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της. Παιδιατρική ή φυσιατρική, η οποία επιβλέπει την επεξεργασία όλου του σχεδίου της ιατρική φροντίδα παιδιών, νευρολόγος, που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών σε παιδιά,  ψυχοθεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής, αναπτυξιακός θεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία αυτή για να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύσσεται ανάλογα με την ηλικία του, τις συμπεριφορά του, τις κοινωνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές δεξιότητες του και κοινωνικός λειτουργός  ο οποίος βοηθά την οικογένεια.


Ενήλικες με πιο σοβαρές επιπλοκές μπορούν επίσης να ζητούν τις υπηρεσίες των επαγγελματιών θεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, ειδικοί στην άνοια ή άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη. Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι  Jack   et   al . (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων. Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο. Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα. Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά κα