Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι γνωρίζουμε αλήθεια για την υδροκεφαλία;


Η ίδια η υδροκεφαλία είναι από τα λιγότερο κατανοητά θέματα. Πάμε να μάθουμε λοιπόν τα βασικά:

Τι είναι η υδροκεφαλία:

Η υδροκεφαλία είναι ένας όρος που αναλύεται ως ύδωρ (νερό) και κεφαλή. Ως τέτοια, η υδροκεφαλία παλαιότερα περιγράφεται ως "νερό στον εγκέφαλο", παρόλο που το υγρό στο εσωτερικό της κεφαλής δεν είναι νερό, αλλά, αντιθέτως, εγκαφαλονωτιαίο υγρό (CSF). Αυτό το υγρό που προορίζεται να παρέχει τροφή και υποστήριξη στον εγκέφαλο, αλλά όταν δεν απορροφάτε σωστά, τότε πλεονάζει στο κρανίο. Όταν συσσωρεύεται αρκετή ποσότητα, το υγρό στο κρανίο προκαλεί την εκτεταμένη μορφή του όπου σηματοδοτεί την κατάσταση.

Όταν αυτό το υγρό συσσωρεύεται, μία σειρά από συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, τους σπασμούς και το οφθαλμικό τούνελ.

Πως προκύπτει η υδροκεφαλία:

Υπάρχουν δύο τύποι υδροκεφαλίας: Η αποκτηθείσα από τους συγγενείς. Στις συγγενείς υδροκεφαλίες, το πρόβλημα αναπτύχθηκε χάρη σε μια ευρεία ποικιλία από δυσμορφίες ή γενετικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, για την απόκτηση της υδροκεφαλίας παίζουν επίσης ρόλο, η συσσώρευση υγρών που οφείλεται σε αιμορραγία, μόλυνση, όπως μηνιγγίτιδα, τραύμα κατά τον τοκετό ή μετά από τη γέννησή τους, όπως επίσης και των όγκων και τις κύστες.

Θεραπεία υδροκεφαλίας:

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος για την πρόληψη ή θεραπεία της υδροκεφαλίας και μόνη θεραπεία ως επιλογή σήμερα, είναι αυτή που απαιτεί χειρουργική επέμβαση του εγκεφάλου. Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη παρέμβαση στην υδροκεφαλία, το μέλλον για πολλούς είναι ελπιδοφόρο. Πρόσφατες έρευνες μας φέρνουν πιο κοντά σε μια θεραπεία. Οι πρόοδοι στην τεχνολογία καθώς και οι διαγνωστικές όπως και τα πρωτόκολλα θεραπείας βοηθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους με υδροκεφαλία να ζουν πλήρεις και ενεργές ζωές. Υπάρχουν τρεις μορφές της χειρουργικής θεραπείας που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διαχείριση της υδροκεφαλίας.

Άλλες συμπληρωματικές θεραπείες της υδροκεφαλίας:

Μερικοί άνθρωποι με υδροκεφαλία, ιδιαίτερα στα παιδιά, μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη θεραπεία, ανάλογα με τη σοβαρότητα των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της. Παιδιατρική ή φυσιατρική, η οποία επιβλέπει την επεξεργασία όλου του σχεδίου της ιατρική φροντίδα παιδιών, νευρολόγος, που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών σε παιδιά,  ψυχοθεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής, αναπτυξιακός θεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία αυτή για να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύσσεται ανάλογα με την ηλικία του, τις συμπεριφορά του, τις κοινωνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές δεξιότητες του και κοινωνικός λειτουργός  ο οποίος βοηθά την οικογένεια.


Ενήλικες με πιο σοβαρές επιπλοκές μπορούν επίσης να ζητούν τις υπηρεσίες των επαγγελματιών θεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, ειδικοί στην άνοια ή άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Η Κοινωνική Ψυχολογία του Φόβου

Ζούμε σε έναν κόσμο φόβου. Η ζωή του ανθρώπου σήμερα διαβρώνεται και γίνεται πικρή από το φόβο: ο φόβος του μέλλοντος, ο φόβος της βόμβας υδρογόνου, ο φόβος των ιδεολογιών. Ίσως αυτός ο φόβος να είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τον ίδιο τον κίνδυνο επειδή είναι ο φόβος, ο οποίος ωθεί τους ανθρώπους να ενεργούν χωρίς νόημα, να ενεργούν επικίνδυνα.” Sukarno
Ο φόβος είναι ένα ισχυρό και πρωτόγονο ανθρώπινο συναίσθημα. Μας προειδοποιεί για την ύπαρξη κινδύνου και ήταν κρίσιμο για τη διατήρηση των προγόνων μας ζωντανών. Ο φόβος μπορεί να χωριστεί σε δύο απαντήσεις: βιοχημικές και συναισθηματικές. Η βιοχημική απάντηση είναι καθολική, ενώ η συναισθηματική απόκριση είναι ιδιαίτερα ατομική.
Ο φόβος είναι ένα φυσικό συναίσθημα και ένας μηχανισμός επιβίωσης. Όταν αντιμετωπίζουμε μια αντιληπτή απειλή, τα σώματά μας ανταποκρίνονται με συγκεκριμένους τρόπους. Οι φυσικές αντιδράσεις στο φόβο περιλαμβάνουν εφίδρωση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης που μας κάνουν να είμαστε σε επιφυ…

Θεοί - θνητοί: Η διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας και ο υγιής ναρκισσισμός

Ο όρος ναρκισσιστής έχει αναπτυχθεί ευρέως για να περιγράψει όχι μόνο  δύσκολους συγγενείς και θλιβερούς πρώην, αλλά και υποψηφίους για προέδρους και μια ολόκληρη τη γενιά.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνεχώς τον όρο "ναρκισσισμός". Και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σε μια εποχή που η τεχνολογία μας (π.χ. κοινωνικά δίκτυα και κοινωνικά μέσα) ενισχύει τις ναρκισσιστικές συμπεριφορές μέσω κοινωνικών συγκρίσεων.
Είναι ο ναρκισσισμός πραγματικά τόσο διαδεδομένος ή σε άνοδο στο γενικό πληθυσμό;
Αυτό που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση είναι η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ενός χαρακτηριστικού προσωπικότητας - του ναρκισσισμού - και μιας πλήρους εμφάνισης διαταραχής της προσωπικότητας, της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας. Ας καταλάβουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο σχετικών ψυχολογικών εννοιών.
Τα συμπτώματα της διαταραχής της ναρκισσιστικής προσωπικότητας περιλαμβάνουν: τη μεγαλειώδη αίσθηση της σπουδαιότητας, την ανησυχία για απεριόριστη επιτυχία, την πε…