Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί ο Συνειδητός Αυτοέλεγχος Μπορεί να Είναι μια Πλήρης Ψευδαίσθηση


Νέα θεωρία για τη συνείδηση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ψυχικές διαταραχές και την εξάρτηση.

Η συνείδηση μας μπορεί να έχει πολύ λιγότερο τον έλεγχο από ότι νομίζαμε πριν, σύμφωνα με μια νέα θεωρία.

Αντίθετα, η συνείδηση είναι περισσότερο ένας  διερμηνέας των μηνυμάτων που στέλνονται από το ασυνείδητο.

Ο Δρ. Ezequiel Morsella, βασικός συγγραφέας της έρευνας, εξήγησε ότι:

"Ο διερμηνέας παρουσιάζει τις πληροφορίες, αλλά δεν κάνει επιχειρηματολογία ή δρα με βάση την πληροφορία που μετέφερε.

Ομοίως, οι πληροφορίες που συλλαμβάνουμε στην συνείδηση μας δεν δημιουργούνται από συνειδητές διεργασίες, ούτε είναι αντίδραση σε συνειδητές διεργασίες.

Η συνείδηση είναι ο μεσάζον, και δεν κάνουμε τόση εργασία όση νομίζετε".

Η θεωρία - δέκα χρόνων έρευνας - έρχεται σε άμεση αντίθεση με το πώς νιώθεις ως ένας συνειδητά, σκεπτόμενος, συναισθηματικός, άνθρωπος.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η θεωρία είναι λάθος.

Για μας είναι σαν να περνάμε από ένα κόσκινο από συναισθήματα και σκέψεις που εν τέλη μας προτρέπει να αποφασίσουμε για τις δράσεις μας.

Στην πραγματικότητα, η θεωρία, δηλώνει πως το συνειδητό  εκτελεί τις ίδιες απλές εργασίες ξανά και ξανά.

Αυτό που θεωρούμε ως ελεύθερη βούληση είναι ως επί το πλείστον μόνο ο έλεγχος των σκελετικών μυών.

Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το ασυνείδητο και μεταδίδονται προς το συνειδητό ως σκέψη για να τεθεί σε δράση.

Ο Δρ. Morsella δήλωσε:

"Στην συντριπτική πλειοψηφία της ανθρώπινης ιστορίας, κυνηγούσαμε και συλλέγαμε και είχαμε πιο πιεστικές ανησυχίες που απαιτούσαν γρήγορα εκτελούμενες δράσεις.

Η συνείδηση φαίνεται να είχε εξελιχθεί για αυτούς τους τύπους των δράσεων αντί για την κατανόηση του εαυτού".

Ο Δρ. Morsella συνέχισε:

"Μία σκέψη δεν γνωρίζει την ύπαρξη μια άλλης σκέψης, απλά έχει συχνά πρόσβαση σε αυτές και να ενεργούν κατά τον ίδιο τρόπο, με βάση τις ίδιες πληροφορίες του ασυνείδητου.

Έχετε μία σκέψη και μετά μια άλλη, και νομίζετε ότι μία σκέψη οδηγεί στην επόμενη, αλλά αυτός δεν φαίνεται να είναι ο τρόπος με τον οποίο η διαδικασία πραγματικά λειτουργεί".

Η θεωρία είναι κάπως αμφιλεγόμενη και ο Δρ. Morsella παραδέχεται, ότι είναι δύσκολο να δεχθούμε πως:

"Ο νούμερο ένα λόγος που κάναμε τόσο καιρό για να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα, είναι επειδή ο κόσμος συγχέει τι συνείδηση είναι με το ποια νομίζουν ότι είναι η χρήση της.

Επίσης, οι περισσότερες προσεγγίσεις για τη συνείδηση εστιάζουν στην αντίληψη αντί για την δράση".

Ο Δρ. Morsella επισημαίνει ότι, εάν είναι σωστή η θεωρία θα μπορούσε να έχει σημαντικές θετικές συνέπειες για τις ψυχικές διαταραχές και την εξάρτηση:

"Γιατί δεν έχετε παρορμήσεις ή νομίζετε ότι δεν θα πρέπει να έχετε;

Γιατί, κατά μια έννοια, η συνείδηση δεν γνωρίζει ότι δεν θα πρέπει να σκέφτεται κάτι.

Η έκκληση μια παρόρμησης, δεν γνωρίζει ότι η παρόρμηση είναι άσχετη με άλλες σκέψεις η δράσεις".

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Behaviour and Brain Sciences»  (Morsella et al., 2015).

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών

MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία

Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη