Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7 Τρόποι Για Να Μειώσεις Το Άγχος


Οι ψυχολόγοι έχουν βρει μια σειρά από καθημερινές ενασχολήσεις με τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν το άγχος.

Εύκολες, καθημερινές τεχνικές για να μειώσουν το άγχος και να βοηθήσουν το μυαλό να αισθάνεται πιο ελεύθερα.


1. Βάλτε το άγχος σε λέξεις

Eπισημαίνοντας  το άγχος – βάζοντας το συναίσθημα σε λέξεις – μπορεί να μειώσει το έγχος, σύμφωνα με ευρήματά έρευνας. 

Γεγονός είναι, πως όσο πιο φοβερές λέξεις χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περιγράψουν το άγχος τους, τόσο περισσότερο το άγχος τους μειωνόταν.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν το περιμένουν πως επισημαίνοντας το συναίσθημα τους, θα μειωθεί το άγχος.

Όμως η κλινική έρευνα, χρήση ηλεκτροδίων, δείχνει ότι το κάνει.


2. Εγκεφαλικό πλύσιμο

Το εγκεφαλικό πλύσιμο μπορεί να μειώσει το άγχος και να ηρεμήσει το νου, όπως δείχνει νέα έρευνα.
Οι άνθρωποι της έρευνας εστίασαν στη μυρωδιά του σαπουνιού, που έχει το υγρό πιάτων για να βοηθηθούν να μπουν σε ένα ήρεμο νοητικό στάδιο.

Το 27% έδειξε μείωση της νευρικότητας.

Επίσης το 25% δήλωσε αύξηση της δημιουργικότητας.

Το πλύσιμο των πιάτων με ένα εγκεφαλικό τρόπο φάνηκε επίσης ότι αυξάνει το όμορφο αίσθημα της χαλαρότητας , βρήκαν οι ερευνητές.


3. Μασάζ

Μόνο 5 συνεδρίες Σουηδικού μασάζ είναι αρκετές για να βελτιώσουν τα συμπτώματα του άγχος, δείχνει νέα έρευνα.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης – γνωστή ως ορμόνη του στρες – επίσης μειώθηκαν.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα έδειξαν επίσης μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Το Σουηδικό μασάζ είναι ένας τρόπος μασάζ των ιστών των μυών, με τον οποίο ο κόσμος είναι εξοικειωμένος.


4. Επαφή με τη φύση

Η άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν επαφή με η φύση έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, βρίσκει νέα έρευνα.

Η φύση φαίνεται να προσφέρει στους ανθρώπους μια έξοδο από τον αστικό τρόπο ζωής – ένα μέσω ανάκαμψης νοητικής.

Δεν είναι καν ανάγκη να είσαι πρακτικά κοντά στη φύση από τη στιγμή που νιώθεις συνδεδεμένος μαζί της. 


5. Πράξεις συμπόνιας

Κάνοντας πράξεις που δείχνουν συμπόνια, μπορούν να βοηθηθούν άτομα με κοινωνικό άγχος και να έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα πιο εύκολα, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Στο τέλος της κλινικής μελέτης, εκείνοι που έκαναν πράξεις συμπόνιας, ήταν εκείνοι που ένιωθαν πιο άνετα να έρθουν σε επαφή με άλλο κόσμο.

Οι συμπονετικές πράξεις φαίνεται να βοήθησε τα άτομα να αντιμετωπίσουν το φόβο της απόρριψης.


6. Ωμέγα-3

Τα συμπληρώματα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνουν το άγχος ακόμα και τις φλεγμονές στα υγιή άτομα.

Μια μεγάλης αναγνώρισης έρευνα δείχνει ότι μειώνουν το άγχος κατά 20%.

Επιπλέον, μια νέα έρευνα από 13 διαφορετικά ερευνητικά κέντρα σε σύνολο 1.233 ατόμων, έδειξε πως τα Ωμέγα-3 συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε μεγάλο βαθμό.


7. Δραστηριοποιηθείτε για τη μείωση του άγχους

Μαθαίνοντας να εκτιμούμε την ανάληψη δράσης είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων της νεύρωσης.

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα άγχος δεν αρέσκονται στο να λαμβάνουν δράση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νεύρωση ορίζεται ως ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συνδέεται στενά με το άγχος, θλίψη, ευερεθιστότητα και έντονη αυτο-συνείδηση.

Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ή μικρές αποφάσεις στη ζωή τους, οι νευρωτικοί οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν την ανάληψη δράσης.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη