Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γονείς σε κύκλους ζωής


Ας αρχίσουμε από τα βασικά…

Γονιός: Ο γονιός είναι γονιός, όχι φίλος, όχι αδερφάκι, όχι τίποτα άλλο παρά μόνο γονιός του παιδιού του, για το παιδί του. Βασικός παράγοντας για την ομαλή λειτουργία της οικογένειας, είναι ο γονιός, να μη φοβάται να δεχτεί και να παράγει αυτή του την ιδιότητα.

«Μα έτσι δεν θα αποξενωθώ από το παιδί μου;» 

Όχι, απλά, το παιδί έχει απόλυτη ανάγκη από γονείς, φίλους θα βρει και θα κάνει από μόνο του. Αντίθετα η φιλική συμπεριφορά του γονέα (και μιλάμε για συμπεριφορά φίλου, όχι μη εχθρική συμπεριφορά) μπορεί να εγκλωβίσει το παιδί στο να κάνει φίλους αργότερα.

«Μα δε θέλω να με φοβάται το παιδί μου, να με αγαπάει θέλω.» 

Για να σας ευγνωμονεί κάποτε αλλά και για να σας αγαπάει πάντα θα πρέπει απλά να τηρείτε ευλαβικά τους 3 απλούς αλλά και σύνθετους σε εφαρμογή κανόνες του γονέα που θα πούμε παρακάτω. Το να είσαι γονιός δεν πάει να πει ότι χάνεις την συναίσθηση σου για τα θέλω του παιδιού και τις ανάγκες του. Το μυστικό είναι να είσαι δίπλα στο παιδί σου στα παιχνίδια στα καλά και τα άσχημα, αλλά πάντα λίγο πιο ψηλά από αυτό.

«Και ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες λοιπόν;»
  • Είμαι πάντα εκεί: Ο γονιός είναι και έγινε ότι θα είναι πάντα, γονιός. Το παιδί πρέπει να νιώθει την αέναη παρουσία του γονιού στη ζωή του για πάντα. Είναι πολύ βασικό, είναι η βάση του, η ύπαρξη του εξαρτάται από την αέναη αίσθηση παρουσίας και αγάπης που πρέπει να δείχνει ο γονέας προς το παιδί.


  • Δεν βάζω όρους βάζω όρια: Οφείλω ως γονιός, έχω υποχρέωση, να δέχομαι και να αγαπάω το παιδί μου όποιο και να είναι, όπως και να είναι, ότι και να κάνει. Είναι σημαντικό οι ρόλοι μέσα στο σπίτι να είναι απόλυτα διακριτοί. Ως γονέας έχω τον ρόλο του διαιτητή, όχι του τιμωρού ούτε του τυράννου. Επιβάλω ποινές, διασφαλίζω την τήρηση των κανόνων, αλλά δεν εξουσιάζω κανένα και τίποτα. Ο κάθε ένας μέσα στην οικογένεια είναι ξεχωριστός, σεβαστός και αγαπητός.


  • Λέω «Μη» και «Όχι»: Είναι άμεσης ανάγκης ο γονιός να ξέρει να είναι καλός διαιτητής, να βάζει κανόνες, να τους τηρεί και ο ίδιος, να επιβάλει ποινές όταν δεν τηρούνται, να έχει το έλεγχο του παιχνιδιού, να λέει όχι και μη κα να φροντίζει πάντα η ομάδα (οικογένεια) να δουλεύει αρμονικά και προς την νίκη. Αν δεν γίνουν αυτά η ομάδα θα αποτύχει με τραγικές συνέπιες στα μέλη της. Μην φοβάστε να βάλετε όρια. Το παιδί τα περιμένει, τα θέλει, τα αναζητά και θα σας ευγνωμονεί πάντα για αυτά.


Στο μέτρο που η ανατροφή του παιδιού έχει αγάπη και κανόνες μην φοβάστε τίποτα. Και κυρίως μην φοβάστε να είστε γονείς: Ένας αρκετά καλός γονιός δεν είναι ανάγκη ποτέ να είναι τέλειος. Ένας επαρκής γονιός είναι εκείνος που λειτουργεί με οδηγό του τα βασικά:

  • Συναίσθημα, με παραδείγματα και κουβέντα.
  • Σεβασμός στο παιδί και απαίτηση σεβασμού προς τον ίδιο (το παιδί πέρα από δικαιώματα ΠΡΕΠΕΙ να έχει και υποχρεώσεις, τις έχει ανάγκη).
  • Σαφές πλαίσιο ρόλων στην οικογένεια.
  • Ο καθένας στο ρόλο του.
  • Πάντα κανόνες.
  • Οι γονείς εγγυώνται και επιβάλλουν τους κανόνες
  • Απλές, άμεσες και κατανοητές κουβέντες.



Το να είσαι γονιός είναι μια υπαρξιακή εμπειρία, που προστάζει το γονέα να γίνει αυτό που είναι, δηλαδή επαρκώς και όχι τέλεια να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Πες μου πως μεγαλώνεις το παιδί σου να σου πω ποιος είσαι…

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη