Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 Δεσμεύσεις για την Ψυχική Υγεία το 2018


Καθώς οργανώνεστε για να κόψετε το κάπνισμα ή να χάσετε βάρος, την νέα χρονιά, ίσως παραβλέπετε κ άτι πολύ μεγάλο που θα κάνει την διαφορά για εσάς και τους δικούς σας ανθρώπους, πέρα από τις παραπάνω δημοφιλείς αποφάσεις για το νέο έτος. 

Τι θα λέγατε για μια δέσμευση σχετικά με την ψυχική σας υγεία για το 2018;

Ίσως πιστεύετε ότι φέτος δουλεύοντας πάνω στα πράγματα που δεν καταφέρατε να κάνετε πέρυσι και στις δεσμεύσεις που δεν τηρήσατε, απευθείας, θα σας βοηθήσει να διώξετε αυτό το αίσθημα της αποτυχίας και της μη ικανοποίησης. Το να κάνουμε μια δέσμευση πάνω στην καλύτερη ψυχική μας υγεία, θα βοηθήσει όμως και στην επίλυση των υπολοίπων θεμάτων που θέλουμε να επιτύχουμε.
Εδώ είναι 5 δεσμεύσεις γύρω από την ψυχική υγεία τους 2018, προς σκέψη:

Θα αναλάβω δράση για την ψυχική μου υγεία. Υπάρχουν ακόμα, φόβοι, προκαταλήψεις και στερεότυπα, που αποτρέπουν τον κόσμο που το έχει ανάγκη να επισκεφτεί ειδικούς ψυχικής υγείας. Ένας ψυχοθεραπευτής έχει τον τρόπο και τα εργαλεία να διαχειριστεί και αν αντιμετωπίσει θέματα ψυχικής υγείας αποτελεσματικά, όπως και να συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη ενός ατόμου. Είναι δεδομένο, ότι μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία, είναι από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να κάνει για τον εαυτό του.

Θα είμαι καλός με τον εαυτό μου. Μήπως αυτά τα οποία λέτε προς ή με τον εαυτό σας, είναι πράγματα που δεν θα λέγατε ποτέ σε ένα άτομο που αγαπάτε; Προσπαθήστε φέτος τα σχόλια και οι παρατηρήσεις απέναντι στον εαυτό σας να είναι το δυνατόν πιο καλοπροαίρετα και φερθείτε στον εαυτό σας με σεβασμό.

Θα βάλω υγιή όρια. Κάποιες φορές δίνουμε στον κόσμο μεγάλο έλεγχο πάνω στις ζωές μας. Έτσι, αφήνοντας τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, τα παιδιά μας, ή τα αφεντικά μας να κάνουν τις ζωές μας δύσκολες, μπορεί να έχει την μορφή ενός είδους ευγένειας ως πράξη, αλλά δεν είναι αυτό, είναι μια κίνηση ενάντια στον εαυτό μας. Προσδιορίστε τα όρια σας στην δουλειά, στο σπίτι και στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Ίσως δεν θέλετε να κάνετε προσωπικά θελήματα στο αφεντικό σας, να πείτε ψέματα στο σύζυγο σας, ή να δεχθείτε λεκτική κακοποίηση από τους φίλους σας. Ας είναι αυτός ο χρόνος, η στιγμή που θα τους το πείτε, απευθείας και χωρίς θυμό.

Θα ασκούμε τακτικά. Αυτό ακούγεται σαν δέσμευση για την φυσική υγεία; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά δεδομένα από έρευνες, που δείχνουν πως η τακτική κίνηση, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, βοηθάει την ψυχική μας υγεία όσο και την σωματική. Ένας καθημερινός περίπατος, βόλτα με το ποδήλατο, ή το κολύμπι στην καθημερινή σας ρουτίνα θα βοηθούσαν πολύ. Δεν νιώθετε να έχετε την διάθεση να περπατήσετε; Κινηθείτε έξω για 3 λεπτά και μετά πηγαίνετε σπίτι… Αν ακόμα έχετε την διάθεση να πάτε.

Θα αντισταθώ στις αρνητικές σκέψεις. Είναι εύκολο να πιστεύουμε πως η θετική στάση και οι χαρούμενες σκέψεις είναι ευσεβείς πόθοι και πως οι αρνητικές σκέψεις είναι πιο ρεαλιστικές και πρακτικές, μιας και μα προετοιμάζουν για τυχών αρνητικά γεγονότα. Πρακτικά όμως, με το να μηρυκάζουμε  ξανά και ξανά αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και αγχωτικές καταστάσεις, αυτά κολλάνε στο μυαλό μας και παίρνουν ψευδείς μεγαλύτερες διαστάσεις, πράγμα που δεν τα κάνει ούτε ρεαλιστικά ούτε πρακτικά. Το να αποσπάμε το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις με δουλειά, άσκηση, ή και παιχνίδι είναι μια πιο υγιής επιλογή.


Καλή και γεμάτη πρόοδο χρονιά σε όλους!

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη