Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεοί - θνητοί: Η διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας και ο υγιής ναρκισσισμός



Ο όρος ναρκισσιστής έχει αναπτυχθεί ευρέως για να περιγράψει όχι μόνο  δύσκολους συγγενείς και θλιβερούς πρώην, αλλά και υποψηφίους για προέδρους και μια ολόκληρη τη γενιά.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνεχώς τον όρο "ναρκισσισμός". Και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σε μια εποχή που η τεχνολογία μας (π.χ. κοινωνικά δίκτυα και κοινωνικά μέσα) ενισχύει τις ναρκισσιστικές συμπεριφορές μέσω κοινωνικών συγκρίσεων.

Είναι ο ναρκισσισμός πραγματικά τόσο διαδεδομένος ή σε άνοδο στο γενικό πληθυσμό;

Αυτό που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση είναι η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ενός χαρακτηριστικού προσωπικότητας - του ναρκισσισμού - και μιας πλήρους εμφάνισης διαταραχής της προσωπικότητας, της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας. Ας καταλάβουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο σχετικών ψυχολογικών εννοιών.

Τα συμπτώματα της διαταραχής της ναρκισσιστικής προσωπικότητας περιλαμβάνουν: τη μεγαλειώδη αίσθηση της σπουδαιότητας, την ανησυχία για απεριόριστη επιτυχία, την πεποίθηση ότι κάποιος είναι ξεχωριστός και μοναδικός, αναντικατάστατος για τους άλλους, η έλλειψη ενσυναίσθησης, η αλαζονεία και η ζήλια έναντι των άλλων. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν σημαντική αγωνία στη ζωή ενός ατόμου.

Κάποιος ναρκισσισμός - που ονομάζεται υγιής ή φυσιολογικός ναρκισσισμός - μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικός και καλός στη ζωή ενός ατόμου.

Ο υγιής ναρκισσισμός σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Απολαμβάνει την ευχαρίστηση στην ομορφιά του, στις λειτουργίες του νου, στην ολοκλήρωση μιας σκληρής δουλειάς που έχει γίνει καλά. Αν και η χαρά του υγιούς ναρκισσισμού μπορεί να είναι φευγαλέα, έχει ισχυρή και διαρκή αίσθηση.

Ακόμα και ο υγιής ναρκισσισμός μπορεί μερικές φορές να πέσει σε δυσλειτουργική ναρκισσιστική συμπεριφορά. 

Το κλειδί είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μια σπάνια ναρκισσιστική συμπεριφορά σε ένα άκρο συνειδητοποιούν ότι το έχουν κάνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αισθάνονται επίσης κάποια λύπη και αναγνωρίζουν το λάθος που έγινε. Τα άτομα με υγιή ναρκισσισμό επιδιώκουν να επιδιορθώσουν σχέσεις όταν έχουν βλάψει ακούσια τους άλλους.

Σε αντίθεση με τη διαταραχή της ναρκισσιστικής προσωπικότητας. Ένα άτομο με ανεπεξέργαστη της διαταραχής της ναρκισσιστικής προσωπικότητας συχνά έχει ελάχιστη προσοχή στα συναισθήματα άλλων ανθρώπων ή πώς οι συμπεριφορές του ατόμου μπορεί να βλάψουν άλλους. Γενικά δεν έχουν τη συμπάθεια και την συμπόνια να βρεθούν στη θέση κάποιου άλλου προσώπου. Ενώ μερικοί άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορούν να αναγνωρίσουν τις αποτυχίες τους, συχνά δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν τίποτα γι 'αυτές. Αντ 'αυτού, πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες τους.

Η αντιμετώπιση της διαταραχής της ναρκισσιστικής προσωπικότητας περιλαμβάνει συνήθως μακροχρόνια ψυχοθεραπεία με έναν θεραπευτή που έχει εμπειρία στη θεραπεία αυτού του είδους διαταραχής προσωπικότητας. Φάρμακα μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν με συγκεκριμένα προβλήματα και εξουθενωτικά συμπτώματα.

Μεγαλύτερη ανησυχία από τη σπάνια διαταραχή της ναρκισσιστικής προσωπικότητας, για ορισμένους ειδικούς, προκαλεί η σκέψη μιας πολιτισμικής απόρριψης υγειών εκφράσεων εμπιστοσύνης ή αυτοεκτίμησης. "Η αυτοεκτίμηση είναι υγιής", λέει ο ψυχολόγος David Ludden. "Ο ναρκισσισμός είναι κάτι διαφορετικό."

Το να αναδιαμορφώσετε τον υγιή ναρκισσισμό σας ως ευγνωμοσύνη για αυτό που σας έχει δοθεί. Το να είστε ευγνώμονες για τα φυσικά ταλέντα σας μπορεί να είναι ένας τρόπος να τα εκτιμήσετε χωρίς να αισθάνεστε εγωιστικά. Θυμηθείτε: Η ικανότητα να χαρείτε τον εαυτό σας είναι μια αξία που μπορεί να σας στηρίξει μέσα από τις δύσκολες στιγμές της ζωής.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη