Κατά την διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με το περιοδικό Sience, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί ως «πλυντήριο» αποτοξίνωσης για τον οργανισμό. Ξεπλένει δηλαδή τις τοξίνες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μόλις μπει σε λειτουργεία ύπνου ανοίγει κάποιες «κρυφές σπηλιές», μέσα από τις οποίες ξεχύνετε το εγκεφαλονωτιαίο υγρό για να καθαρίσει τις δυνητικές νευροτοξίνες, όπως η β-αμυλοειδής, που έχει συνδεθεί με την νόσο του Αλτσαχάιμερ.
Για την διεξαγωγή της έρευνας έγινε χρήση ποντικιών που μετά από ένεση χρωστικής ουσίας, έγινε η παρακολούθηση της ροής της σε φάση ύπνου, αυπνίας και αναισθησίας (Xie, 2013).
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο φυσιολογικός σκοπός του ύπνου έχει παραμείνει ένα μυστήριο.
Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί όλα τα είδη των ψυχολογικών προβλημάτων, όπως την ανεπαρκής μάθηση, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και ούτω καθεξής.
Γνωρίζουμε επίσης ότι τα ζώα που για χρόνια στερούνται τον ύπνο τελικά θα πεθάνουν: μύγες ή τρωκτικά σε ημέρες έως εβδομάδες, οι άνθρωποι μέσα σε λίγους μήνες ή και χρόνια.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, αν γίνει σε ανθρώπους, μπορεί να βοηθούσαν στην εξήγηση πολλών νευρολογικών ασθενειών, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια, που συνδέονται με προβλήματα ύπνου.
Πιθανά αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι σχετικά με το ότι η έλλειψη ύπνου και ο περιορισμός κατά συνέπεια του συστήματος καθαρισμού του εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη τοξικών μεταβολιτών, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημιά.
Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης, BA (Hons)
Anglia Ruskin University
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London
Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης, BA (Hons)
Anglia Ruskin University
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου