Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα ‘Game of Thrones’ στο εργασιακό περιβάλλον...


Ο χειμώνας έρχεται (winder is coming) και ακόμα και αν οι μάχες μας (των τυχερών) λαμβάνουν χώρα στον εργασιακό χώρο και όχι στο Kings Landing, όλοι έχουμε συναντήσει Stannis Baratheon ή Robb Stark στο χώρο εργασίας.
Με αφορμή το προτελευταίο και τελευταίο επεισόδιο της 3ης σεζόν του Game of Thrones, "The Rains of Castamere" και "Mysha" αντίστοιχα, ζητήθηκε από την ψυχολόγο Elizabeth Neal να προσδιορίσει ποιος χαρακτήρας από την σειρά αντιστοιχεί στον ρόλο του κατάλληλου ηγέτη για μια επιχείρηση στον δικό μας κόσμο.

Η εργασιακή ψυχολόγος, λέει πως οι μονάρχες αυτού του φανταστικού κόσμου έχουν χαρακτηριστικά, που σε κάποιο βαθμό, συνδέονται με την δική μας διοικητική ιεραρχία.

Μόνο ένας χαρακτήρας έχει ό, τι χρειάζεται για να είναι ένα αποτελεσματικό στέλεχος. Οι άλλοι μπορεί να αναδυθούν με τη σωστή εκπαίδευση.


Stannis Baratheon
Η Δρ. Neal λέει ότι ο Stannis είναι ψυχρός, δεν έχει εμπάθεια, έχει μια μεγαλοπρεπή αίσθηση της αυτοεκτίμησης και έχει την τάση να υπερεκτιμά τις ικανότητές του. Είναι αυταρχικός και είναι απίθανο να κάνει πίσω στις αποφάσεις του, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες.

‘Ο Stannis έχει μια ισχυρή εργασιακή ηθική και είναι πιθανό να πρέπει να εφαρμόζεται  και από τους υφισταμένους του, ωστόσο η ανάγκη και η απληστία του για την εξουσία του μπορεί να επηρεάζουν τις αρχές του’, σημειώνει. ‘Σίγουρα υπάρχουν ιδιότητες του που είναι ελπιδοφόρες, όμως θα πρέπει να υπάρξει επαγγελματική ανάπτυξη’.

Η ψυχολόγος λέει πως ο Stannis θα επωφελούνταν από το να έχει έναν συνετό σύμβουλο, σε συνδυασμό με τακτική συμβουλευτική για να τον κάνει λιγότερο εξαρτημένο από τους συμμάχους του. Θα πρέπει να εργαστεί  για τη γείωση των στόχων του σε ρεαλιστικές προσδοκίες και στα χρονοδιαγράμματα του.


Joffrey Baratheon
Ο Joffrey γεννήθηκε στην εξουσία, αλλά ποτέ δεν έχει αποδειχθεί καμία προσπάθεια ή η επιθυμία να ηγηθεί του λαού, λέει η Δρ. Neal.

Συναισθηματικά ασταθής, αντικοινωνικός, ανώριμος, αναξιόπιστος, απερίσκεπτος και ανεύθυνος, ο Joffrey ‘εμφανίζει ένα μοτίβο διάχυτης δυσπιστίας και καχυποψίας απέναντι στους άλλους’, λέει.

Σε ένα χώρο εργασίας, ο Joffrey είναι πιθανό να κακοποιεί λεκτικά του υφισταμένους του με «Περιστασιακά εκφοβισμού» που θα οδηγήσουν πιθανότατα τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από την εργασία τους.

Ο ναρκισσισμός μπορεί να κάνει τα στελέχη και πιο χαρισματικά, οπότε δεν είναι πάντα κακό πράγμα, αλλά οι ψυχολόγος δεν νομίζει ότι ο Joffrey είναι πιθανό να ανταποκριθεί σε προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επειδή ο ναρκισσισμός του δείχνει ότι είναι πολύ ανασφαλής για να αλλάξει.

Όταν αντιμετωπίζεται έναν Joffrey στο χώρο εργασίας, το καλύτερο θα ήταν να υποβάλλεται παράπονα στο Ανθρώπινου Δυναμικού και να προσπαθήσετε να τον αγνοήσετε.


Robb Stark
Ο Robb ωθήθηκε στη δουλειά και ενώ άπειρος, έχει μέχρι την τελευταία του στιγμή είχε επιτυχία στο πεδίο της μάχης με το να είναι ένας συνεργατικός ηγέτης.

Η ψυχολόγος λέει, ο Robb ταιριάζει καλύτερα το αρχέτυπο του «παραδοσιακού Αυστραλού μαχητή» - ένας διευθυντής ο οποίος έχει ανέλθει μέσα από τις τάξεις σε μια δύσκολη κατάσταση.

Η πρακτική του Robb της συνεργατικής προσέγγισης λειτουργεί καλά στις χαμηλότερες βαθμίδες της διοίκησης, αλλά θα έπρεπε να είχε ευρύτερη διαλογική, αν ήταν να ηγηθεί μιας μεγαλύτερης οργάνωσης.

‘Σίγουρα μπορεί να είναι ένας συνεργατικός ηγέτης, αλλά αυτό που τείνει να ξεχωρίσει τους ανθρώπους που κινούνται προς τα πάνω στις ηγετικές τάξεις είναι ένα αυξανόμενο επίπεδο της αυτοπεποίθησης που στηρίζει τις αποφάσεις τους’, λέει.

‘Θα πρέπει να καθορίσουν το όραμά τους και να σκέφτονται για το πώς θα διαχειρίζονται την πολιτική και τον πολιτισμό’.


Daenerys Targaryen
Η Daenerys Targaryen είναι ο μόνος χαρακτήρας που θα τα κατάφερνε ως στέλεχος, ακριβώς όπως είναι, λέει η ψυχολόγος.

Η ‘mother of dragons’ είναι συνεργατική και πολυμήχανος, μαθαίνει γρήγορα και είναι άκρως προσαρμόσιμη στο να αλλάξει. Οδηγεί με συμπόνια και όπως λέει η Neal είναι ‘μια κατάλληλη ποσότητα μητρικού ενστίκτου παραμένοντας όμως ανεπηρέαστη από το συναίσθημα’.

‘Δεν μπορώ να κατηγορήσω το ύφος ηγεσίας της. Αυτό είναι το είδος του ηγέτη στο οποίο θα ανταποκρινόμουν καλά, προσωπικά,’ λέει η Neal.

Η Daenerys είναι ριψοκίνδυνη και έχει ισχυρές πεποιθήσεις για το σωστό και το λάθος και το παίρνει πάνω της να υπερασπιστεί τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ψυχολόγος, λέει ότι η Daenerys ,είναι πιο πιθανό να είναι ένας αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας που μπορεί να έχει περάσει δυσκολίες μέχρι να ανέλθει, σημειώνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσει την ισχυρή ηθική των θέσεων της αν είναι να ηγηθεί μιας υψηλότερα εισηγμένης εταιρείας.

‘Σε τελική ανάλυση, όταν τα ανώτατα στελέχη πρέπει να απαντήσουν στους μετόχους, θα πρέπει να είναι πραγματιστές για ορισμένα πράγματα," λέει.

‘Όταν αλλάζει το παιχνίδι - όταν διακινδυνεύουν να βρεθούν άνευ αντικειμένου λόγω της στάσης που έχουν λάβει - χρειάζεται να επιλέξουν να φύγουν ή να αλλάξουν τη στάση τους με κάποιο τρόπο.’

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 

Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών

MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο απ...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη...

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ι...