Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελεύθερη Βούληση είναι ψευδαίσθηση: τα κόλπα του εγκέφαλου για να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο.


Για όσος έχουν κάνει κάτι και την αμέσως επόμενη στιγμή αναρωτιούνται γιατί το έκαναν, αυτή η έρευνα είναι για αυτούς…

Η ελεύθερη βούληση ίσως είναι η ψευδαίσθηση που μας δίνει το ασυνείδητο μας όταν ήδη έχει πάρει την απόφαση να δράσει.

Αν και μπορεί να νιώθουμε ότι ελέγχουμε τις πράξεις μας, αυτό ίσως είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί ο εγκέφαλος για να μην νιώθουμε εγκλωβισμένοι.

Τουλάχιστον αυτή είναι μια άποψη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Για την έρευνα ζητήθηκε από ανθρώπους να κοιτούν επίμονα 5 άδειους κύκλους στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Τυχαία ένας από  τους κύκλους γινόταν κόκκινος.

Του ζητήθηκε πριν αλλάξει χρώμα ο κύκλος, γρήγορα να προβλέψουν ποιος θα γίνει κόκκινος. Ήταν ποιο ακριβής στις προβλέψεις τους από όσο ήταν πιθανό να είναι.

Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος τους, τους έκανε να πιστεύουν ότι έχουν μαντέψει σωστά, ακόμα και αν δεν ήταν έτσι.

Η μελέτη μπορεί να φαίνεται ελάχιστη απόδειξη ότι η ελεύθερη βούληση είναι μια ψευδαίσθηση.
Αλλά αυτή είναι μόνο μία μελέτη από τις πολλές που ισχυρίζονται ότι αποδεικνύουν αυτό.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ο εγκέφαλος παράγει τότε το αίσθημα της συνειδητής ελεύθερης βούλησης ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αργότερα από την απόφαση.

Μια θεωρία λέει ότι το συνειδητό μυαλό είναι περισσότερο σαν ένα διερμηνέα των μηνυμάτων που αποστέλλονται από το ασυνείδητο.

Ενώ η ελεύθερη βούληση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια ψευδαίσθηση, υπάρχουν όλα τα είδη των λόγων που φυσικά αντιστέκονται στην ιδέα αυτή.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι έχουν ελεύθερη βούληση είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν τους άλλους και μπορεί ακόμη και να είναι πιο επιθετικοί.

Δεδομένου ότι η ελεύθερη βούληση είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την ευθύνη, υπάρχουν, επίσης, όλα τα είδη των ηθικών λόγων που είναι χρήσιμο να πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση.

Αλλά ποιος είπε ότι η λειτουργία του εγκεφάλου πρέπει να είναι σύμφωνη με την ανθρώπινη ηθική;

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science (Bear & Bloom, 2016).

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη