Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

9 Βήματα για Λιγότερο Γονεϊκό Άγχος


1.     Απλοποιήστε τη ζωή σας. Οι περισσότεροι από εμάς αναλαμβάνουμε περισσότερα από όσο μπορούμε, και έτσι μετά είναι δύσκολο να πούμε όχι όταν το θέλουμε. Βρείτε την γενναιότητα να χωρίσετε τις δραστηριότητες που έχετε να κάνετε σε αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, σε αυτές που σας δίνουν ικανοποίηση και σε αυτές που σας ευχαριστούν. Έστω και 1 φορά την εβδομάδα.


2.     Κοιμηθείτε επαρκώς. Ένας τρόπος για να αντεπεξέλθετε στο άγχος είναι να κάνετε έναν καλό ύπνο. Η μέση ανάγκη ενός ανθρώπου είναι 7 με 8 συνεχόμενες ώρες ύπνου. Όταν κάνουμε λιγότερο ύπνο, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με εναλλαγές διάθεσης, συγκέντρωση, μνήμη, αρρώστιες και φυσικά άγχος. Αν θέλετε αντί να ασχοληθείτε με δουλειές του σπιτιού το μεσημέρι να κάνετε έναν 30λεπτο ύπνο, επιλέξτε τον ύπνο. Όσο πιο ξεκούραστοι είστε τόσο πιο εύκολα θα αντεπεξέλθετε στις καθημερινές σας ανάγκες.


3.     Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μια συγκεκριμένη εμπειρία μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον μεγάλο πόνο, ενώ μια άλλη μπορεί να την προσπεράσει σαν μη σημαντική; Τα άτομα που παίρνουν τα πράγματα περισσότερο χαλαρά, δεν τα παίρνουν και προσωπικά και δεν λειτουργούν σύμφωνα με το να κερδίσουν την έγκριση τον άλλων. Αντί να ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι κάθε φορά που η πεθερά σας λέει ότι ποτέ δεν είχε προβλήματα να μεγαλώσει τα δικά της παιδιά, να μαζέψει τα παιχνίδια τους κλπ, αφήστε τα σχόλια της να περάσουν σαν να μην έγιναν, χωρίς αυτά να σας καθορίσουν ως σωστό ή όχι γονέα.


4.     Ασκηθείτε. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να οχυρώσετε τον εαυτό σας απέναντι στο άγχος είναι η άσκηση. Δεν ήμαστε όλοι φανατική του γυμναστηρίου και αυτό είναι κατανοητό. Σκεφτείτε όμως τι σας άρεσε να κάνετε ως παιδιά, να πηδάτε σχοινάκι; Να κάνετε ποδήλατο; Βρείτε κάτι που πραγματικά σας αρέσει και βρείτε και κάποια παρέα για να το κάνετε μαζί. Όχι απλά θα οχυρωθείτε καλύτερα απέναντι στο άγχος αλλά θα κάνετε καλό και στην γενικότερη υγεία σας.


5.     Δεν υπάρχει τέλειο. Πολύ από εμάς έχουμε μια φωνή μέσα μας, είτε ήταν η φωνή του πατέρα μας ή ενός δασκάλου ή όποιου, η οποία μας λέει ότι δεν είμαστε επαρκείς. Το να στοχεύουμε στο τέλειο προκαλεί άγχος και είναι και ουτοπικό. Αν νιώθετε κουρασμένοι να κάνετε κάτι αρκεστείτε στο ότι απλά είστε κουρασμένοι και μην κριτικάρετε άδικα τον εαυτό σας.


6.     Εισπνοή και εκπνοή. Μερικές βαθιές αναπνοές μπορούν να μηδενίσουν στο αγχόμετρο σας. Σε κάποιους είναι βοηθητικό να επαναλαμβάνουν από μέσα τους κάποια ηρεμιστική φράση όσο αναπνέουν  βαθιά.  Ίσως θα θέλατε να μάθετε να διαλογίζεστε. Έστω και 5 λεπτά την ημέρα επισταμένα μπορούν να κάνουν θαύματα για το άγχος σας. Ότι σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει σε καθημερινές μικρές συστηματικές δόσεις, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να αντεπεξέλθετε στην καθημερινότητα σας.


7.     Παίξτε. Για τους περισσότερους γονείς η ζωή εστιάζεται γύρο από την επίλυση σοβαρών και λιγότερο σοβαρών  προβλημάτων.  Αυτό φυσικά μόνο βοηθητικό δεν είναι, καθώς αυξάνει τα επίπεδα του άγχους μας. Ξεχνάμε όμως ότι τα παιδιά πέρα από ευθύνες μας προσφέρουν και μια 2η ευκαιρία να γίνουμε και εμείς ξανά παιδιά. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας λοιπόν μαζί τους για να παίξετε, να πείτε αστεία, να γελάσετε και να νιώσετε και εσείς ξανά παιδί για λίγο. Αυτή είναι μια πρώτης τάξης θεραπεία για την διαχείριση του καθημερινού μας άγχους.


8.     Βρείτε βοήθεια. Για τους πιο πολλούς γονείς οι ευθύνες που συνεπάγονται του ρόλου τους είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα να τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ για αυτές. Αν νιώθετε εξαντλημένοι ή ότι θέλετε ένα διάλλειμα, ζητήστε βοήθεια. Γνωρίστε άλλους γονείς  που θα μπορούσατε να μοιραστείτε το να πηγαίνετε ή να παίρνετε τα παιδιά από το σχολείο. Ή ακόμα φτιάξτε ομάδες μελέτης των παιδιών τα απογεύματα που θα πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι. Από τα πρώτα χρόνια του ο άνθρωπος μεγάλωνε τα παιδιά του σε ομάδες ή αργότερα σε μεγάλες οικογένειες. Αν δεν έχετε ένα δίκτυο από εμπίστους και βοηθητικούς ανθρώπους, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε.


9.     Ένα-ένα τα βήματα. Πολύ γονείς στο όνομα της αποτελεσματικότητας αναλαμβάνουν πολλές ευθύνες μαζί. Αυτό οδηγεί σε τεράστιο άγχος, και φυσικά λάθη. Ηρεμίστε. Συγκεντρωθείτε σε ότι κάνετε εκείνη τη στιγμή – είτε σερβίρετε φαγητό ή αλλάζετε μια πάνα. Ακόμα περισσότερο, δώστε στα παιδιά σας 10 με 15 λεπτά την μέρα απόλυτης προσοχής, χωρίς να τους ζητάτε να κάνουν κάτι, απλά για να μιλήσετε, να παίξετε ή να κάτσετε αγκαλιά. Το να λάβουν την θετική προσοχή σας θα έχει ως πολύ θετικό αντίκτυπο την μεγαλύτερη συνεργασία τους.


Η ζωή στους σημερινούς ρυθμούς, μας φορτώνει με αναρίθμητες ευθύνες και υποχρεώσεις που μπορούν να δημιουργήσουν χάος και άγχος στην ζωή μας. Σκεφτείτε όσα ειπώθηκαν και αναλογιστείτε τι μπορείτε να υιοθετήσετε στην καθημερινότητα σας. Δεν θα κάνετε καλό μόνο στον εαυτό σας έτσι, αλλά και τα παιδιά σας θα επωφεληθούν από το να βλέπουν το γονιό τους να φροντίζει τον εαυτό του. Θα μάθουν μέσα από υγιή πρότυπα πώς να χειρίζονται τις δυσκολίες της καθημερινότητας. 

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο απ...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη...

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ι...