Το μοντέλο συνδέεται με θυμό, θλίψη, φόβο και ακόμη απειλές και επιθετικότητα.
Το να μην ανοίγεται ένα από τα δύο μέλη της σχέσης στο άλλο, είναι μέρος του συνηθέστερου τοξικού μοντέλου σε μια σχέση, έχουν βρει οι ψυχολόγοι.
Είναι όταν ένας εταίρος σταματά να επικοινωνεί, μη ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις για αλλαγή από τον άλλο εταίρο.
Το πρότυπο αυτό προκαλείται συνήθως από οικογενειακά θέματα, όπως συνήθειες, προσωπικότητα, εμπάθεια, επικοινωνία και οικειότητα - όχι τόσο παιδιά, εργασία ή εξωτερικές σχέσεις.
Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν μοτίβο "ζήτησης-απόσυρσης", καθώς ένας εταίρος απαιτεί την επίλυση ενός προβλήματος, ενώ ο άλλος θέλει να το αποφύγει, διακόπτει έτσι την επικοινωνία σχετικά με το θέμα.
Και οι δύο συμπεριφορές βλάπτουν τη σχέση: η απαιτούμενη αλλαγή προκαλεί τριβές, όπως και η αποτυχία επικοινωνίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τακτική αυτή συνδέεται με χαμηλή ικανοποίηση στη σχέση, πιο αρνητικά συναισθήματα και αδυναμία επίλυσης συγκρούσεων, βρίσκει η έρευνα.
Όταν ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι επίσης καταθλιπτικοί, το πρότυπο γίνεται ακόμη πιο τοξικό, καθώς τα ζευγάρια είναι πιθανότερο να λειτουργήσουν με το παραπάνω μοτίβο.
Τα συμπεράσματα προέρχονται από μια μελέτη στην οποία 116 ζευγάρια κρατούσαν ημερολόγια των συζυγικών τους συγκρούσεων και ερωτήθηκαν για τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρότυπο "ζήτησης-απόσυρσης" συνδέεται με θυμό, θλίψη, φόβο όπως ακόμη απειλές και επιθετικότητα, οι συγγραφείς της έρευνας γράφουν:
"Τα πρότυπα "ζήτησης-απόσυρσης" συσχετίζονταν σταθερά με τη μεγαλύτερη πιθανότητα αρνητικής τακτικής (δηλαδή απειλή, σωματική δυσφορία, λεκτική εχθρότητα, επιθετικότητα) και υψηλότερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων (δηλ. Θυμός, θλίψη, φόβος) και μείωσης της πιθανότητας εποικοδομητικής τακτικής (δηλαδή, στοργή, υποστήριξη, επίλυση προβλημάτων, συμβιβασμός) και χαμηλότερα επίπεδα θετικότητας. "
Τα μοτίβα "ζήτησης-απόσυρσης" δεν σχετίζονται με την προσωπικότητα των εταίρων μιας σχέσης.
Με άλλα λόγια, τα ζευγάρια δεν κολλάνε μαζί τους - αλλά μπορούν να αλλάξουν.
Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης, BA (Hons)
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου