Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι σημαίνει να είσαι συναισθηματικά ασφαλής σε μια σχέση;



Έχετε ερωτευτεί κάποιον, αλλά δεν αισθάνεστε μέσα σας χαλαροί μαζί του; Έχετε βιώσει μια λαχτάρα να συνδεθείτε, αλλά κάτι παρακμάζει την εγγύτητα που θέλατε;

Είναι απογοητευτικό να αγαπάς κάποιον, αλλά να μην βιώνεις την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που θα επέτρεπε ούτως ώστε να εμβαθύνει η σχέση σας. Η οικειότητα που θέλουμε μπορεί να φαίνεται τόσο κοντά, όμως δυστυχώς αόριστη ταυτόχρονα να μοιάζει τόσο αόριστη.

Το αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας είναι ένα βασικό θεμέλιο για οποιαδήποτε στενή σχέση. Αν και δεν είναι εύκολο να οικοδομηθεί, δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα για την εγγύτητα.

Το αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας σημαίνει ότι αισθάνεστε εσωτερικά χαλαροί με ένα άτομο. Αισθανόμαστε ελεύθεροι να αφήσουμε τις άμυνες μας και να δείξουμε τον αυθεντικό μας εαυτό, συμπεριλαμβανομένων των ελαττωμάτων, των φόβων και των επιθυμιών μας.

Η άμυνες είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς παράγοντες (μαζί με την κριτική, την περιφρόνηση και την παραγκωνιά) που οδηγούν σε προβληματικές σχέσεις, σύμφωνα με τον ερευνητή John Gottman. Αυτό που συχνά αμυνόμαστε είναι η πιθανή κριτική, οι κατηγορίες, ο εκφοβισμός ή η απόρριψη. Παραμένουμε αμυντικοί όταν δεν αισθανόμαστε ασφαλείς. Μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας με το να επικρίνουμε τους άλλους, να ελαχιστοποιούμε τα συναισθήματα ή τις ανάγκες τους όταν προσπαθούν να τις αποκαλύψουν ή να αντιστρέψουμε τους ρόλους όταν εκφράζουν μια δυσαρέσκεια τους.

Όταν αισθανόμαστε ασφαλείς με ένα άτομο, δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αμυντικοί, επειδή δεν υπάρχει τίποτα για να υπερασπιστούμε. Καθώς αισθανόμαστε σταθερά τον σεβασμό, την ευγένεια και την φροντίδα, χαλαρώνουμε με ένα άτομο.

Φυσικά, μια τέτοια οικειότητα εντείνεται ακόμη περισσότερο εάν παλινδρομούμε ανοίγοντας τον εαυτό μας προς τον κόσμο του άλλου με τρόπο που του επιτρέπει να αισθάνεται συναισθηματικά ασφαλής μαζί μας. 

Χρειάζονται δύο άτομα με αυτογνωσία και χωρίς άμυνες που είναι συναισθηματικά ειλικρινείς με τον εαυτό τους και μεταξύ τους για να απολαύσουν τον χορό της οικειότητας.

Μία από τις ευλογίες μιας πραγματικά στενής σχέσης είναι ότι αισθανόμαστε ελεύθεροι να είμαστε αληθινοί με ένα άτομο. Αν έχουμε τραυματιστεί στις προηγούμενες σχέσεις, μπορεί να έχουμε υποσχεθεί να μην έχουμε εμπιστοσύνη ξανά. Μπορεί να μοιάζει ευκολότερο να αισθανθείτε ελεύθεροι εάν δεν απασχολήστε από την ανάγκη να μοιραστείτε τον κόσμο σας με κανέναν. Αλλά η απομόνωση που προκύπτει μπορεί να οδηγήσει σε μια ξηρή και άδεια ύπαρξη.

Καθώς δύο άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να είναι ευάλωτοι μεταξύ τους - εκφράζοντας τρυφερά συναισθήματα και επιθυμίες χωρίς να φοβούνται την κριτική ή την απόρριψη - η σύνδεση μεγαλώνει.

Η συναισθηματική ασφάλεια απαιτεί επίσης την αλήθεια και την τήρηση συμφωνιών. Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς με κάποιον που μας εξαπατά ή σπάζοντας συμφωνίες χωρίς συζήτηση ή επαναδιαπραγμάτευση.

Φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος, συμπεριλαμβανομένων των εαυτών μας. Η εμπιστοσύνη θα σπάσει αναπόφευκτα, ακόμη και στις καλύτερες σχέσεις. Αλλά η συναισθηματική ασφάλεια μπορεί να αποκατασταθεί μέσω αμοιβαίας προθυμίας να αντιμετωπιστεί αυτό, μέσω ανοικτού, μη αμυντικού διαλόγου, όπως και με τη χρήση της προσέγγισης μη βίαιης επικοινωνίας που ανέπτυξε ο Marshall Rosenberg:

"Η εύρεση οικειότητας αρχίζει με την ανακάλυψη των εαυτών μας ... Πρέπει να είμαστε ορατοί πριν μπορέσουμε να δούμε. Πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι για να επηρεαστούν οι καρδιές μας. Και πρέπει να είμαστε παρόντες πριν να είμαστε οικείοι. "

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη