Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο εγκέφαλος «βλέπει» αντικείμενα που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε.



Μια νέα μελέτη δείχνει πόσα οπτικά ερεθίσματα ο εγκέφαλος επεξεργάζεται, αλλά ποτέ δεν βλέπουμε συνειδητά.

Κάθε μέρα, όταν ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί, υπάρχει μια τεράστια πλημμύρα των οπτικών πληροφοριών από τον εξωτερικό κόσμο στο μυαλό σας.

Ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται αυτή την πλημμύρα με βάση τα πράγματα που θεωρεί πολύ σημαντικά: Πού είναι τα ρούχα μου; Πού είναι η κουρτίνα; Πού είναι η πόρτα;

Όλα τα υπόλοιπα απλά τα αγνοεί.

Ή μήπως όχι;

Πόση επεξεργασία κάνει ο εγκέφαλος σε πράγματα που δεν εστιάζετε συνειδητά;  Τι ¨βλέπει¨ που δεν βλέπετε εσείς;

Συναρπαστική νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science, εξετάζει αυτό το ζήτημα.

Ο Δρ. Sanguinetti (et al., 2013) είχαν συμμετέχοντες να κοιτάζουν τις σιλουέτες αντικειμένων στο κέντρο μιας οθόνης, ενώ υπήρχαν και άλλα σχήματα γύρω από το εξωτερικό της.

Είναι σαν μια καθημερινή κατάσταση όπου επικεντρωνόμαστε σε κάτι, αλλά υπάρχουν όλα τα είδη των άλλων αντικειμένων και σχήματα σε περιφερειακή μας όραση.

Με την παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων των συμμετεχόντων, οι ερευνητές ήταν σε θέση να καθορίσουν αν οι συμμετέχοντες έκαναν την επεξεργασία αυτών των περιφερειακών αντικείμενων.

Οι άνθρωποι δεν δίνουν συνήθως πολύ σημασία για το τι συμβαίνει στην περιφερειακή όραση τους, επειδή επικεντρώνονται σε αυτό που ψάχνουν.

Το ίδιο ίσχυε και στην παρούσα μελέτη: οι συμμετέχοντες δεν είχαν συνειδητά επίγνωση των περιφερειακών σχημάτων.

Και όμως, η ηλεκτρική δραστηριότητα που μετρήθηκε έδειξε ότι οι εγκέφαλοί τους έκαναν την επεξεργασία αυτών των περιφερειακών σχημάτων.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πώς πολλοί θεωρητικοί έχουν υποδείξει ότι λειτουργεί η όραση.
Φυσικά, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που προέρχονται από τα μάτια, επειδή μόνο ένα τμήμα τους είναι χρήσιμο για εμάς.

Είναι σαν ένα σκηνοθέτη που δεν ασχολείται να σας δείξει τον ήρωα να πηγαίνει για ύπνο ή να βουρτσίζει τα δόντια του.

Για να ακολουθήσει την ιστορία, αυτό που χρειάζεται είναι τα βασικά στοιχεία, και αυτό γίνεται γιατί ο εγκέφαλος προσπαθεί να σας δώσει: την επιμελημένη έκδοση από τα πιο χρήσιμα οπτικά στοιχεία που λαμβάνει.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι ακόμη και πληροφορίες που δεν είναι και τόσο χρήσιμες, βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία στον εγκέφαλο.

Η μελέτη αυτή είναι μια  φανταστική υπενθύμιση ότι αυτό που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά πολύπλοκης επεξεργασίας και διαδικασίας φιλτραρίσματος.

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε πραγματικά είναι ακριβώς αυτό που ο εγκέφαλος θεωρεί ότι θα είναι πιο χρήσιμο για εμάς. Αλλά, εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τα υπόλοιπα, όπου φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος τους είναι ακόμη υπό επεξεργασία ασυνείδητα.


Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών

MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο απ...

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ι...

Τι γνωρίζουμε αλήθεια για την υδροκεφαλία;

Η ίδια η υδροκεφαλία είναι από τα λιγότερο κατανοητά θέματα. Πάμε να μάθουμε λοιπόν τα βασικά: Τι είναι η υδροκεφαλία: Η υδροκεφαλία είναι ένας όρος που αναλύεται ως ύδωρ (νερό) και κεφαλή. Ως τέτοια, η υδροκεφαλία παλαιότερα περιγράφεται ως "νερό στον εγκέφαλο", παρόλο που το υγρό στο εσωτερικό της κεφαλής δεν είναι νερό, αλλά, αντιθέτως, εγκαφαλονωτιαίο υγρό (CSF). Αυτό το υγρό που προορίζεται να παρέχει τροφή και υποστήριξη στον εγκέφαλο, αλλά όταν δεν απορροφάτε σωστά, τότε πλεονάζει στο κρανίο. Όταν συσσωρεύεται αρκετή ποσότητα, το υγρό στο κρανίο προκαλεί την εκτεταμένη μορφή του όπου σηματοδοτεί την κατάσταση. Όταν αυτό το υγρό συσσωρεύεται, μία σειρά από συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, τους σπασμούς και το οφθαλμικό τούνελ. Πως προκύπτει η υδροκεφαλία: Υπάρχουν δύο τύποι υδροκεφαλίας: Η αποκτηθείσα από τους συγγενείς. Στις συγγενείς υδροκεφαλίες, το πρόβλημα αναπτύχθηκε χάρη σε μια ευρεία ποικιλί...