Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το πραγματικό νόημα της φιλίας...



Τι είναι αυτό που κάνει έναν αληθινό φίλο;

Οι Ιάπωνες έχουν έναν όρο, kenzoku, ο οποίος μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "οικογένεια". Η χροιά του όμως προτείνει έναν δεσμό μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κάνει μια ανάλογη δέσμευση και οι οποίοι, ενδεχομένως, ως εκ τούτου, μοιράζονται μια παρόμοια μοίρα. Συνεπάγεται την παρουσία της βαθύτερης σύνδεσης και φιλίας, μιας ζωής συντροφικής. 

Πολλοί από εμάς έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας, με τους οποίους αισθανόμαστε το δεσμό που περιγράφεται με τη λέξη kenzoku. Μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας, η μητέρα, ο αδελφός, μια κόρη, ένας ξάδελφος. Ή ένας φίλος από το σχολείο, με τον οποίο δεν έχουμε μιλήσει εδώ και δεκαετίες.  Ο χρόνος και η απόσταση δεν έχουν να κάνουν τίποτα στο να μειώσουν αυτό που έχουμε μαζί του.

Τότε τίθεται το ερώτημα: γιατί έχουμε αυτό το είδος της χημείας που περιγράφεται από τη λέξη kenzoku με μόνο λίγους ανθρώπους που γνωρίζουμε και δεν την έχουμε και με δεκάδες άλλους; Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην απάντηση τόσο πιο φευγαλέα γίνεται. Ίσως, δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να το γνωρίζουμε αυτό, αλλά το ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ορίζουν ένα kenzoku για μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΚΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ;

  1. Τα κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό μάλλον μας δένει πιο κοντά στους φίλους μας από ό, τι πολλοί θα ήθελαν να παραδεχτούν. Όταν τα ενδιαφέροντα μας αποκλίνουν και δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα για να απολαύσουμε από κοινού, ο χρόνος που περνάμε μαζί τείνει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. Όχι ότι δεν μπορεί ακόμα να νοιαζόμαστε πολύ για τους φίλους με τους οποίους δεν μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα
  2. Ιστορία. Τίποτα δεν συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους περισσότερο, ακόμη και ανθρώπους με ελάχιστα κοινά στοιχεία, από ό, τι να έχουν περάσει από την ίδια δύσκολη εμπειρία. Δεδομένο αυτό ως το μοναδικό στοιχείο για να κρατήσει η φιλία μακροπρόθεσμα, μπορεί, τελικά να αποτυγχάνει.
  3. Κοινές αξίες. Αν και δεν είναι απαραίτητα αρκετό για να δημιουργηθεί μια φιλία, αν οι αξίες είναι πάρα πολύ αποκλίνουσες, είναι δύσκολο για μια φιλία να ευδοκιμήσει.
  4. Ισότητα. Εάν ένας φίλος χρειάζεται τη στήριξη των άλλων σε σταθερή βάση, έτσι ώστε το πρόσωπο που εξαρτιόταν δεν λαμβάνει κανένα όφελος, εκτός από τη δυνατότητα να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει, ενώ η σχέση μπορεί να είναι σημαντική και πολύτιμη, δεν μπορεί να έτσι να καθορίσει κάποιος μια πραγματική φιλία.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ

  1. Η δέσμευση για την ευτυχία σας. Ένας αληθινός φίλος είναι σταθερά πρόθυμος να βάλει την ευτυχία σας πιο πάνω από τη φιλία που έχετε. Ένας αληθινός φίλος δεν θα παραλείψει να σας λέει κάτι που δεν θέλετε να ακούσετε, κάτι που μπορεί να είναι και με κίνδυνο ακόμη της θραύσης της φιλίας σας.
  2. Ένας αληθινός φίλος δεν θα σας αφήσει το έλεος σας και θα σας διορθώσει όταν κάνετε λάθος. Ένας αληθινός φίλος θα σας φέρει αντιμέτωπους με το πρόβλημα κατά πρόσωπο το συντομότερο δυνατών.
  3. Δεν σας ζητά να τοποθετήσετε τη φιλία πάνω από τις αρχές σας. Ένας αληθινός φίλος δεν θα σας ζητήσει να συμβιβάσετε τις αρχές σας, στο όνομα της φιλίας σας ή οτιδήποτε άλλου. Ποτέ.
  4. Μια καλή επιρροή. Ένας αληθινός φίλος σας εμπνέει για να ανταποκριθείτε με το καλύτερο των δυνατοτήτων σας στην ζωή.


ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΛΚΕΙΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Αυτό είναι εύκολο, τουλάχιστον στα χαρτιά: να γίνει ένας αληθινός φίλος σας. Ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα προέρχονται από Γκάντι: "Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο." Γίνε ο φίλος που ήθελες να έχεις. Όλοι έχουμε την τάση να προσελκύουμε ανθρώπους στη ζωή μας, των οποίων ο χαρακτήρας αντικατοπτρίζει τον δικό μας. Δεν χρειάζεται να κάνετε τον εαυτό σας όπως νομίζετε ότι οι άλλοι θα τον βρουν ελκυστικό. Δεν έχουν σημασία οι τομείς ενδιαφερόντων σας, κάποιοι τους μοιράζονται επίσης. Απλά κάντε στον εαυτό σας ένα μεγαλύτερο στόχο. Εγγραφή κοινωνικές ομάδες που οργανώνονται γύρω από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε. Αναλάβετε δράση.

Και ποτέ να μην ξεχνά με ότι η απόλαυση μιας φιλίας δεν βασίζετε καθόλου στον αριθμό των φίλων μας αλλά στην ποιότητα της σχέσης μας μαζί του.

Credits: Dr. Lickerman's book, The Undefeated Mind: On the Science of Constructing an Indestructible Self

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών

MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη