Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 πράγματα που γονείς ΑΜΕΑ και παιδιών με αυτισμό θα ήθελαν να σου πουν


Τα παιδιά αυτά δεν είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Είναι παιδιά γεμάτα από συναίσθημα, άγρια αγάπη, τρυφερές καρδιές και ελπίδα.
  1. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αισθάνονται άβολα όταν βρίσκονται γύρω από το παιδί μου. Ναι, ίσως χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν λίγο διαφορετικά, όμως θα ήθελα να μην το βλέπουν παράξενα.
  2. Δεν είναι όλα τα είδη αυτισμού τα ίδια.
  3. Ο κόσμος πιστεύει ότι επειδή το παιδί μου δεν φαίνεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα άλλο παιδί στην ίδια κατάσταση που ξέρουν, τότε δεν έχει αυτισμό.
  4. Αυτά τα παιδιά αγαπούν. Χρειάζονται αγάπη. Είναι εξαιρετικά και φέρνουν τεράστια χαρά και το γέλιο σε εκείνους που τους αγαπούν.
  5. Το να ξέρεις ένα παιδί με αυτισμό δεν σημαίνει τίποτα πραγματικά - είναι όλα τόσο διαφορετικά. Παρακαλώ μην λέτε ότι το παιδί μου έχει, γιατί φαίνεται τόσο διαφορετικό από το άλλο παιδί που ξέρετε.
  6. Τα παιδιά AMEA είναι έξυπνα. Ταλαντούχα. Δημιουργικά και στοχαστικά. Μπορεί να μην είναι προφανές όλη την ώρα - το μυαλό τους όμως λειτουργεί διαφορετικά.
  7. Αν το παιδί μου κάνει περίεργους θορύβους, μην διστάσετε να κοιτάξετε.Τους κάνει γιατί είναι ενθουσιασμένο με κάτι εκείνη την ώρα. Παρακαλώ μην σταθείτε εκεί και να χαζεύετε με το στόμα να κρέμεται ανοιχτό.
  8. Αν δείτε το παιδί μου σε ένα μαγαζί, μπορεί να τρέχουν τα σάλια του, να μασάει την μπλούζα του ή να την ξηλώνει. Είναι ανήσυχο με κάτι. Εγώ δεν θα το επιπλήξω, γι 'αυτό παρακαλώ μην με κοιτάτε σαν να έπρεπε. Δεν μπορεί να βοηθήσει το πώς το σώμα του, δέχεται τα ερεθίσματα. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον τρόπο που το πώς το σώμα του επηρεάζεται από το περιβάλλον.
  9. Προς  θεατές που νομίζουν ότι δεν ασχολούμαι με την περίεργη συμπεριφορά του παιδιού μου: Ζητώ για μια μικρή εμπάθεια. Μην κρίνετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι το περιβάλλον του το επηρεάζει έντονα.
  10. Παρακαλώ δεχθείτε τα παιδιά μας τον τρόπο που πιστεύετε ότι θα δεχτούμε δικά σας.
Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Παιδικός Καρκίνος – Τα Δεδομένα και η Σημασία της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Τα Δεδομένα στην Ψυχική Υγεία:
Ως αποτέλεσμα της θεραπείας το 59% των παιδιών διαγνώστηκαν με ψυχικές διαταραχές (DeMaso & Shaw, 2010).15% των παιδιών διαγνώστηκαν με άγχος – 10% των παιδιών με κατάθλιψη – 15% των παιδιών με μετά-τραυματικό στρες  (DeMaso & Shaw, 2010).Όσα παιδιά νίκησαν τον καρκίνο αναφέρουν υψηλά επίπεδα πόνου, ανησυχίας και προβλημάτων στον ύπνο (Children's Oncology Group Long Term Follow-Up Guidelines, 2013)

Τα Δεδομένα στην Οικογένεια:
Οι γονείς εμφανίσουν έντονο άγχος και προβλήματα στο γάμο τους μέσα στα χρόνια μετά την διάγνωση (Grootenhuis & Last, 1997; Vrijmoet-Wiersma et al., 2008)Σημαντικές αλλαγές επέρχονται μέρα με τη μέρα στην καθημερινότητα τους. Οι συγγενείς παιδιών με καρκίνο είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο για συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές δυσκολίες, όπως άγχος, κατάθλιψη και μετά-τραυματικό στρες (Alderfer et al., 2010).Γύρω στο 1/4 με 1/3 των παιδιών και των οικογενειών τους έχουν άμεση ανάγκη από ψυχό-κοινωνική υποστήριξη και παρέ…

13 πράγματα που δεν επιτρέπεται να λες σε μια μητέρα παιδιού με Σύνδρομο Down.

Ο κόσμος μπορεί να πει σκληρά λόγια και άδικα. Σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια άσχημα σχόλια που θα αφορούσαν εμάς. Βρεθείτε στην θέση λοιπόν μιας μητέρας, ενός γονιού, παιδιού με σύνδρομο Down.
Αυτό που τα διαχωρίζει, αυτά τα παιδιά, από όσους δεν έχουν το σύνδρομο Down,  είναι απλά η βιολογική υπεροχή τους. Ένα χρωμόσωμα παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 47 αντί για 46 χρωμοσώματα λοιπόν. Η συμπτωματολογία και η σοβαρότητα της μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά φυσικά σημάδια που συνοδεύουν τα παιδιά με το σύνδρομο, τα οποία συχνά αποτελούν την αρχή για μια αγενή συμπεριφορά αλλά και για κακεντρεχή σχόλια, που οδηγούν στον υποβιβασμό των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση των γονέων. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν, πως γίνονται αγενείς και προσβλητικοί.
Το μπλοκ  <<The Stir>> ζήτησε από τους γονείς των παιδιών με το σύνδρομο να μοιραστούν μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνότερα για τα υπέροχα παιδιά τους.
1. «Μοιάζει τόσο φυσ…