Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 πράγματα που γονείς ΑΜΕΑ και παιδιών με αυτισμό θα ήθελαν να σου πουν


Τα παιδιά αυτά δεν είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Είναι παιδιά γεμάτα από συναίσθημα, άγρια αγάπη, τρυφερές καρδιές και ελπίδα.
  1. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αισθάνονται άβολα όταν βρίσκονται γύρω από το παιδί μου. Ναι, ίσως χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν λίγο διαφορετικά, όμως θα ήθελα να μην το βλέπουν παράξενα.
  2. Δεν είναι όλα τα είδη αυτισμού τα ίδια.
  3. Ο κόσμος πιστεύει ότι επειδή το παιδί μου δεν φαίνεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα άλλο παιδί στην ίδια κατάσταση που ξέρουν, τότε δεν έχει αυτισμό.
  4. Αυτά τα παιδιά αγαπούν. Χρειάζονται αγάπη. Είναι εξαιρετικά και φέρνουν τεράστια χαρά και το γέλιο σε εκείνους που τους αγαπούν.
  5. Το να ξέρεις ένα παιδί με αυτισμό δεν σημαίνει τίποτα πραγματικά - είναι όλα τόσο διαφορετικά. Παρακαλώ μην λέτε ότι το παιδί μου έχει, γιατί φαίνεται τόσο διαφορετικό από το άλλο παιδί που ξέρετε.
  6. Τα παιδιά AMEA είναι έξυπνα. Ταλαντούχα. Δημιουργικά και στοχαστικά. Μπορεί να μην είναι προφανές όλη την ώρα - το μυαλό τους όμως λειτουργεί διαφορετικά.
  7. Αν το παιδί μου κάνει περίεργους θορύβους, μην διστάσετε να κοιτάξετε.Τους κάνει γιατί είναι ενθουσιασμένο με κάτι εκείνη την ώρα. Παρακαλώ μην σταθείτε εκεί και να χαζεύετε με το στόμα να κρέμεται ανοιχτό.
  8. Αν δείτε το παιδί μου σε ένα μαγαζί, μπορεί να τρέχουν τα σάλια του, να μασάει την μπλούζα του ή να την ξηλώνει. Είναι ανήσυχο με κάτι. Εγώ δεν θα το επιπλήξω, γι 'αυτό παρακαλώ μην με κοιτάτε σαν να έπρεπε. Δεν μπορεί να βοηθήσει το πώς το σώμα του, δέχεται τα ερεθίσματα. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον τρόπο που το πώς το σώμα του επηρεάζεται από το περιβάλλον.
  9. Προς  θεατές που νομίζουν ότι δεν ασχολούμαι με την περίεργη συμπεριφορά του παιδιού μου: Ζητώ για μια μικρή εμπάθεια. Μην κρίνετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι το περιβάλλον του το επηρεάζει έντονα.
  10. Παρακαλώ δεχθείτε τα παιδιά μας τον τρόπο που πιστεύετε ότι θα δεχτούμε δικά σας.
Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Πως το μακροχρόνιο άγχος προκαλεί σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ λευκής και γκρίζας ύλης διαταράσσεται από το χρόνιο στρες.

Το μακροχρόνιο άγχος προκαλεί αλλαγές στη λευκή και γκρίζα ουσία του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της σχέσης με τις συναισθηματικές διαταραχές και το άγχος.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες στο UC Berkeley διαπίστωσαν ότι το χρόνιο στρες οδηγεί σε λιγότερους νευρώνες και περισσότερη παραγωγή μυελίνης (Chetty et al., 2014).

Οι νευρώνες αποτελούν τη λεγόμενη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Αυτοί χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και την επεξεργασία πληροφοριών.

Η μυελίνη, εν τω μεταξύ, είναι μια λιπαρή λευκή ουσία που περιβάλλει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων - τους άξονες - και η οποία βοηθά στη ροή πληροφοριών γύρω από τον εγκέφαλο.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η ισορροπία μεταξύ γκρίζας και λευκής ουσίας στον εγκέφαλο είναι σημαντική.

Τα άτομα που έχουν μετατραυματική διαταραχή, για παράδειγμα, έχουν υψηλότερα επίπεδα γκρίζας ύλης σε σύγκριση με τη λευκή ύλη.

Θεωρείται ότι μια αλλαγή στην…

Το προειδοποιητικό σημάδι ενός μη υγιούς εγκεφάλου

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν αυτό το σημάδι ενός μη υγιούς εγκεφάλου.

Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για έναν προβληματικό εγκέφαλο, καταλήγει νέα έρευνα σε πάνω από 5.000 άτομα.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι που είχαν λίπος στην κοιλιά, τόσο χειρότερη ήταν η λειτουργία του εγκεφάλου τους, όπως μετράται με δοκιμές μνήμης, γλώσσας και γενικότερων νοητικών ικανοτήτων.

Το λίπος της κοιλιάς αξιολογείται μετρώντας τη μέση και τους γοφούς και στη συνέχεια διαιρώντας το ένα με το άλλο για να πάρετε μια αναλογία.

Το λίπος της κοιλιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακό για τον εγκέφαλο λόγω της αυξημένης έκκρισης φλεγμονωδών δεικτών.

Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες - πάρα πολλές από τις οποίες είναι κακές για το σώμα - συχνά αυξάνονται πριν από την άνοια.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων έχει ένα ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) στο φυσιολογικό εύρος.

Ο Δρ Conal Cunningham, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

"Ενώ γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η παχυσαρ…