Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 πράγματα που γονείς ΑΜΕΑ και παιδιών με αυτισμό θα ήθελαν να σου πουν


Τα παιδιά αυτά δεν είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Είναι παιδιά γεμάτα από συναίσθημα, άγρια αγάπη, τρυφερές καρδιές και ελπίδα.
  1. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αισθάνονται άβολα όταν βρίσκονται γύρω από το παιδί μου. Ναι, ίσως χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν λίγο διαφορετικά, όμως θα ήθελα να μην το βλέπουν παράξενα.
  2. Δεν είναι όλα τα είδη αυτισμού τα ίδια.
  3. Ο κόσμος πιστεύει ότι επειδή το παιδί μου δεν φαίνεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα άλλο παιδί στην ίδια κατάσταση που ξέρουν, τότε δεν έχει αυτισμό.
  4. Αυτά τα παιδιά αγαπούν. Χρειάζονται αγάπη. Είναι εξαιρετικά και φέρνουν τεράστια χαρά και το γέλιο σε εκείνους που τους αγαπούν.
  5. Το να ξέρεις ένα παιδί με αυτισμό δεν σημαίνει τίποτα πραγματικά - είναι όλα τόσο διαφορετικά. Παρακαλώ μην λέτε ότι το παιδί μου έχει, γιατί φαίνεται τόσο διαφορετικό από το άλλο παιδί που ξέρετε.
  6. Τα παιδιά AMEA είναι έξυπνα. Ταλαντούχα. Δημιουργικά και στοχαστικά. Μπορεί να μην είναι προφανές όλη την ώρα - το μυαλό τους όμως λειτουργεί διαφορετικά.
  7. Αν το παιδί μου κάνει περίεργους θορύβους, μην διστάσετε να κοιτάξετε.Τους κάνει γιατί είναι ενθουσιασμένο με κάτι εκείνη την ώρα. Παρακαλώ μην σταθείτε εκεί και να χαζεύετε με το στόμα να κρέμεται ανοιχτό.
  8. Αν δείτε το παιδί μου σε ένα μαγαζί, μπορεί να τρέχουν τα σάλια του, να μασάει την μπλούζα του ή να την ξηλώνει. Είναι ανήσυχο με κάτι. Εγώ δεν θα το επιπλήξω, γι 'αυτό παρακαλώ μην με κοιτάτε σαν να έπρεπε. Δεν μπορεί να βοηθήσει το πώς το σώμα του, δέχεται τα ερεθίσματα. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον τρόπο που το πώς το σώμα του επηρεάζεται από το περιβάλλον.
  9. Προς  θεατές που νομίζουν ότι δεν ασχολούμαι με την περίεργη συμπεριφορά του παιδιού μου: Ζητώ για μια μικρή εμπάθεια. Μην κρίνετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι το περιβάλλον του το επηρεάζει έντονα.
  10. Παρακαλώ δεχθείτε τα παιδιά μας τον τρόπο που πιστεύετε ότι θα δεχτούμε δικά σας.
Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη. Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι  Jack   et   al . (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων. Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο. Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα. Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά κα