Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 πράγματα που γονείς ΑΜΕΑ και παιδιών με αυτισμό θα ήθελαν να σου πουν


Τα παιδιά αυτά δεν είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Είναι παιδιά γεμάτα από συναίσθημα, άγρια αγάπη, τρυφερές καρδιές και ελπίδα.
  1. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αισθάνονται άβολα όταν βρίσκονται γύρω από το παιδί μου. Ναι, ίσως χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν λίγο διαφορετικά, όμως θα ήθελα να μην το βλέπουν παράξενα.
  2. Δεν είναι όλα τα είδη αυτισμού τα ίδια.
  3. Ο κόσμος πιστεύει ότι επειδή το παιδί μου δεν φαίνεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα άλλο παιδί στην ίδια κατάσταση που ξέρουν, τότε δεν έχει αυτισμό.
  4. Αυτά τα παιδιά αγαπούν. Χρειάζονται αγάπη. Είναι εξαιρετικά και φέρνουν τεράστια χαρά και το γέλιο σε εκείνους που τους αγαπούν.
  5. Το να ξέρεις ένα παιδί με αυτισμό δεν σημαίνει τίποτα πραγματικά - είναι όλα τόσο διαφορετικά. Παρακαλώ μην λέτε ότι το παιδί μου έχει, γιατί φαίνεται τόσο διαφορετικό από το άλλο παιδί που ξέρετε.
  6. Τα παιδιά AMEA είναι έξυπνα. Ταλαντούχα. Δημιουργικά και στοχαστικά. Μπορεί να μην είναι προφανές όλη την ώρα - το μυαλό τους όμως λειτουργεί διαφορετικά.
  7. Αν το παιδί μου κάνει περίεργους θορύβους, μην διστάσετε να κοιτάξετε.Τους κάνει γιατί είναι ενθουσιασμένο με κάτι εκείνη την ώρα. Παρακαλώ μην σταθείτε εκεί και να χαζεύετε με το στόμα να κρέμεται ανοιχτό.
  8. Αν δείτε το παιδί μου σε ένα μαγαζί, μπορεί να τρέχουν τα σάλια του, να μασάει την μπλούζα του ή να την ξηλώνει. Είναι ανήσυχο με κάτι. Εγώ δεν θα το επιπλήξω, γι 'αυτό παρακαλώ μην με κοιτάτε σαν να έπρεπε. Δεν μπορεί να βοηθήσει το πώς το σώμα του, δέχεται τα ερεθίσματα. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον τρόπο που το πώς το σώμα του επηρεάζεται από το περιβάλλον.
  9. Προς  θεατές που νομίζουν ότι δεν ασχολούμαι με την περίεργη συμπεριφορά του παιδιού μου: Ζητώ για μια μικρή εμπάθεια. Μην κρίνετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι το περιβάλλον του το επηρεάζει έντονα.
  10. Παρακαλώ δεχθείτε τα παιδιά μας τον τρόπο που πιστεύετε ότι θα δεχτούμε δικά σας.
Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

Τι γνωρίζουμε αλήθεια για την υδροκεφαλία;

Η ίδια η υδροκεφαλία είναι από τα λιγότερο κατανοητά θέματα. Πάμε να μάθουμε λοιπόν τα βασικά: Τι είναι η υδροκεφαλία: Η υδροκεφαλία είναι ένας όρος που αναλύεται ως ύδωρ (νερό) και κεφαλή. Ως τέτοια, η υδροκεφαλία παλαιότερα περιγράφεται ως "νερό στον εγκέφαλο", παρόλο που το υγρό στο εσωτερικό της κεφαλής δεν είναι νερό, αλλά, αντιθέτως, εγκαφαλονωτιαίο υγρό (CSF). Αυτό το υγρό που προορίζεται να παρέχει τροφή και υποστήριξη στον εγκέφαλο, αλλά όταν δεν απορροφάτε σωστά, τότε πλεονάζει στο κρανίο. Όταν συσσωρεύεται αρκετή ποσότητα, το υγρό στο κρανίο προκαλεί την εκτεταμένη μορφή του όπου σηματοδοτεί την κατάσταση. Όταν αυτό το υγρό συσσωρεύεται, μία σειρά από συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, τους σπασμούς και το οφθαλμικό τούνελ. Πως προκύπτει η υδροκεφαλία: Υπάρχουν δύο τύποι υδροκεφαλίας: Η αποκτηθείσα από τους συγγενείς. Στις συγγενείς υδροκεφαλίες, το πρόβλημα αναπτύχθηκε χάρη σε μια ευρεία ποικιλί