Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξηγώντας την εγκεφαλική παράλυση σε 30 δευτερόλεπτα


Δεν υπάρχει ο χρόνος και η άνεση να ασχοληθείτε αναλυτικά και εκτενώς με το τι είναι η εγκεφαλική παράλυση, οπότε σας παραθέτω κάποιες σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQs) που την εξηγούν.

Οπότε, τι είναι η εγκεφαλική παράλυση;

Εν ολίγοις, η εγκεφαλική παράλυση είναι μια διάγνωση που σχετίζονται με έναν τραυματισμό στον εγκέφαλο ή δυσμορφία που υπέστη, το παιδί, κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή αμέσως μετά. Η εγκεφαλική Παράλυση μπορεί να επηρεάσει κάθε άτομο διαφορετικά, προκαλώντας μια χωλότητα  σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν πολύ πιο δραματικές προκλήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί είναι αργό, ή ανήμπορο, ή δεν καταλαβαίνει τι λέτε. Σημαίνει απλώς ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα άλλα παιδιά.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Η εγκεφαλική παράλυση δεν μπορεί να θεραπευτεί αυτή τη στιγμή. Η θεραπεία βοηθά την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου ώστε να χειριστεί τις προκλήσεις που προκαλεί ο εγκεφαλικός τραυματισμός.

Πρέπει να μιλάω πιο αργά;

Όχι απαραίτητα. Ακριβώς επειδή η εγκεφαλική παράλυση περιλαμβάνει μια εγκεφαλική βλάβη ή δυσμορφία δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που ζει με εγκεφαλική παράλυση έχει προβλήματα κατανόησης. Κάποια παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση έχουν την ίδια νοημοσύνη με εκείνους που δεν έχουν. Οι βλάβες του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσουν μια ευρεία ποικιλία των πραγμάτων και ένα άτομο με εγκεφαλική παράλυση μπορεί απλά να αγωνίζεται με σωματικές προκλήσεις, ενώ είναι εξίσου οξυδερκές όπως οποιοσδήποτε άλλος.

Πώς συνέβη αυτό;

Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις δεν συνδέονται με κάτι που έκανε λάθος ο γονέας, αλλά με καθυστέρηση της καισαρικής τομής στον τοκετό, τη γενετική, φυσικούς περιορισμούς του σώματος της μητέρας, απρόβλεπτα προβλήματα στη μήτρα ή άλλα λάθη από γιατρό. Οι γονείς δεν ευθύνονται για την εγκεφαλική παράλυση, πέρα από ακραία κακομεταχείριση του παιδιού από τους ίδιους.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;


Κάθε ειδικός μπορεί να βοηθήσει με τη γνώση και εξηγώντας ότι ακριβώς επειδή κάποιος έχει εγκεφαλική παράλυση δεν σημαίνει ότι είναι διαφορετικός. Αντ'αυτού, τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση απλά αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις που συνδέονται με την καθημερινότητα τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σπασμό ή δυσκολίες επικοινωνίας ... αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει σοβαρά προβλήματα σωματικά και άλλα προβλήματα υγείας. Μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, αντιμετωπίζοντας τα ως ανθρώπινα όντα και με κατανόηση απέναντι στις προκλήσεις τους, όπως ακριβώς θα κάνατε για οποιονδήποτε άλλο!

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Παιδικός Καρκίνος – Τα Δεδομένα και η Σημασία της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Τα Δεδομένα στην Ψυχική Υγεία:
Ως αποτέλεσμα της θεραπείας το 59% των παιδιών διαγνώστηκαν με ψυχικές διαταραχές (DeMaso & Shaw, 2010).15% των παιδιών διαγνώστηκαν με άγχος – 10% των παιδιών με κατάθλιψη – 15% των παιδιών με μετά-τραυματικό στρες  (DeMaso & Shaw, 2010).Όσα παιδιά νίκησαν τον καρκίνο αναφέρουν υψηλά επίπεδα πόνου, ανησυχίας και προβλημάτων στον ύπνο (Children's Oncology Group Long Term Follow-Up Guidelines, 2013)

Τα Δεδομένα στην Οικογένεια:
Οι γονείς εμφανίσουν έντονο άγχος και προβλήματα στο γάμο τους μέσα στα χρόνια μετά την διάγνωση (Grootenhuis & Last, 1997; Vrijmoet-Wiersma et al., 2008)Σημαντικές αλλαγές επέρχονται μέρα με τη μέρα στην καθημερινότητα τους. Οι συγγενείς παιδιών με καρκίνο είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο για συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές δυσκολίες, όπως άγχος, κατάθλιψη και μετά-τραυματικό στρες (Alderfer et al., 2010).Γύρω στο 1/4 με 1/3 των παιδιών και των οικογενειών τους έχουν άμεση ανάγκη από ψυχό-κοινωνική υποστήριξη και παρέ…

13 πράγματα που δεν επιτρέπεται να λες σε μια μητέρα παιδιού με Σύνδρομο Down.

Ο κόσμος μπορεί να πει σκληρά λόγια και άδικα. Σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια άσχημα σχόλια που θα αφορούσαν εμάς. Βρεθείτε στην θέση λοιπόν μιας μητέρας, ενός γονιού, παιδιού με σύνδρομο Down.
Αυτό που τα διαχωρίζει, αυτά τα παιδιά, από όσους δεν έχουν το σύνδρομο Down,  είναι απλά η βιολογική υπεροχή τους. Ένα χρωμόσωμα παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 47 αντί για 46 χρωμοσώματα λοιπόν. Η συμπτωματολογία και η σοβαρότητα της μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά φυσικά σημάδια που συνοδεύουν τα παιδιά με το σύνδρομο, τα οποία συχνά αποτελούν την αρχή για μια αγενή συμπεριφορά αλλά και για κακεντρεχή σχόλια, που οδηγούν στον υποβιβασμό των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση των γονέων. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν, πως γίνονται αγενείς και προσβλητικοί.
Το μπλοκ  <<The Stir>> ζήτησε από τους γονείς των παιδιών με το σύνδρομο να μοιραστούν μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνότερα για τα υπέροχα παιδιά τους.
1. «Μοιάζει τόσο φυσ…