Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξηγώντας την εγκεφαλική παράλυση σε 30 δευτερόλεπτα


Δεν υπάρχει ο χρόνος και η άνεση να ασχοληθείτε αναλυτικά και εκτενώς με το τι είναι η εγκεφαλική παράλυση, οπότε σας παραθέτω κάποιες σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQs) που την εξηγούν.

Οπότε, τι είναι η εγκεφαλική παράλυση;

Εν ολίγοις, η εγκεφαλική παράλυση είναι μια διάγνωση που σχετίζονται με έναν τραυματισμό στον εγκέφαλο ή δυσμορφία που υπέστη, το παιδί, κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή αμέσως μετά. Η εγκεφαλική Παράλυση μπορεί να επηρεάσει κάθε άτομο διαφορετικά, προκαλώντας μια χωλότητα  σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν πολύ πιο δραματικές προκλήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί είναι αργό, ή ανήμπορο, ή δεν καταλαβαίνει τι λέτε. Σημαίνει απλώς ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα άλλα παιδιά.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Η εγκεφαλική παράλυση δεν μπορεί να θεραπευτεί αυτή τη στιγμή. Η θεραπεία βοηθά την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου ώστε να χειριστεί τις προκλήσεις που προκαλεί ο εγκεφαλικός τραυματισμός.

Πρέπει να μιλάω πιο αργά;

Όχι απαραίτητα. Ακριβώς επειδή η εγκεφαλική παράλυση περιλαμβάνει μια εγκεφαλική βλάβη ή δυσμορφία δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που ζει με εγκεφαλική παράλυση έχει προβλήματα κατανόησης. Κάποια παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση έχουν την ίδια νοημοσύνη με εκείνους που δεν έχουν. Οι βλάβες του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσουν μια ευρεία ποικιλία των πραγμάτων και ένα άτομο με εγκεφαλική παράλυση μπορεί απλά να αγωνίζεται με σωματικές προκλήσεις, ενώ είναι εξίσου οξυδερκές όπως οποιοσδήποτε άλλος.

Πώς συνέβη αυτό;

Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις δεν συνδέονται με κάτι που έκανε λάθος ο γονέας, αλλά με καθυστέρηση της καισαρικής τομής στον τοκετό, τη γενετική, φυσικούς περιορισμούς του σώματος της μητέρας, απρόβλεπτα προβλήματα στη μήτρα ή άλλα λάθη από γιατρό. Οι γονείς δεν ευθύνονται για την εγκεφαλική παράλυση, πέρα από ακραία κακομεταχείριση του παιδιού από τους ίδιους.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;


Κάθε ειδικός μπορεί να βοηθήσει με τη γνώση και εξηγώντας ότι ακριβώς επειδή κάποιος έχει εγκεφαλική παράλυση δεν σημαίνει ότι είναι διαφορετικός. Αντ'αυτού, τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση απλά αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις που συνδέονται με την καθημερινότητα τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σπασμό ή δυσκολίες επικοινωνίας ... αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει σοβαρά προβλήματα σωματικά και άλλα προβλήματα υγείας. Μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, αντιμετωπίζοντας τα ως ανθρώπινα όντα και με κατανόηση απέναντι στις προκλήσεις τους, όπως ακριβώς θα κάνατε για οποιονδήποτε άλλο!

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

13 πράγματα που δεν επιτρέπεται να λες σε μια μητέρα παιδιού με Σύνδρομο Down.

Ο κόσμος μπορεί να πει σκληρά λόγια και άδικα. Σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια άσχημα σχόλια που θα αφορούσαν εμάς. Βρεθείτε στην θέση λοιπόν μιας μητέρας, ενός γονιού, παιδιού με σύνδρομο Down . Αυτό που τα διαχωρίζει, αυτά τα παιδιά, από όσους δεν έχουν το σύνδρομο Down ,  είναι απλά η βιολογική υπεροχή τους. Ένα χρωμόσωμα παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 47 αντί για 46 χρωμοσώματα λοιπόν. Η συμπτωματολογία και η σοβαρότητα της μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά φυσικά σημάδια που συνοδεύουν τα παιδιά με το σύνδρομο, τα οποία συχνά αποτελούν την αρχή για μια αγενή συμπεριφορά αλλά και για κακεντρεχή σχόλια, που οδηγούν στον υποβιβασμό των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση των γονέων. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν, πως γίνονται αγενείς και προσβλητικοί. Το μπλοκ  <<The Stir>> ζήτησε από τους γονείς των παιδιών με το σύνδρομο να μοιραστούν μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνότερα για τα υπέροχα παιδιά τους.