Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξηγώντας την εγκεφαλική παράλυση σε 30 δευτερόλεπτα


Δεν υπάρχει ο χρόνος και η άνεση να ασχοληθείτε αναλυτικά και εκτενώς με το τι είναι η εγκεφαλική παράλυση, οπότε σας παραθέτω κάποιες σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQs) που την εξηγούν.

Οπότε, τι είναι η εγκεφαλική παράλυση;

Εν ολίγοις, η εγκεφαλική παράλυση είναι μια διάγνωση που σχετίζονται με έναν τραυματισμό στον εγκέφαλο ή δυσμορφία που υπέστη, το παιδί, κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή αμέσως μετά. Η εγκεφαλική Παράλυση μπορεί να επηρεάσει κάθε άτομο διαφορετικά, προκαλώντας μια χωλότητα  σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν πολύ πιο δραματικές προκλήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί είναι αργό, ή ανήμπορο, ή δεν καταλαβαίνει τι λέτε. Σημαίνει απλώς ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα άλλα παιδιά.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Η εγκεφαλική παράλυση δεν μπορεί να θεραπευτεί αυτή τη στιγμή. Η θεραπεία βοηθά την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου ώστε να χειριστεί τις προκλήσεις που προκαλεί ο εγκεφαλικός τραυματισμός.

Πρέπει να μιλάω πιο αργά;

Όχι απαραίτητα. Ακριβώς επειδή η εγκεφαλική παράλυση περιλαμβάνει μια εγκεφαλική βλάβη ή δυσμορφία δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που ζει με εγκεφαλική παράλυση έχει προβλήματα κατανόησης. Κάποια παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση έχουν την ίδια νοημοσύνη με εκείνους που δεν έχουν. Οι βλάβες του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσουν μια ευρεία ποικιλία των πραγμάτων και ένα άτομο με εγκεφαλική παράλυση μπορεί απλά να αγωνίζεται με σωματικές προκλήσεις, ενώ είναι εξίσου οξυδερκές όπως οποιοσδήποτε άλλος.

Πώς συνέβη αυτό;

Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις δεν συνδέονται με κάτι που έκανε λάθος ο γονέας, αλλά με καθυστέρηση της καισαρικής τομής στον τοκετό, τη γενετική, φυσικούς περιορισμούς του σώματος της μητέρας, απρόβλεπτα προβλήματα στη μήτρα ή άλλα λάθη από γιατρό. Οι γονείς δεν ευθύνονται για την εγκεφαλική παράλυση, πέρα από ακραία κακομεταχείριση του παιδιού από τους ίδιους.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;


Κάθε ειδικός μπορεί να βοηθήσει με τη γνώση και εξηγώντας ότι ακριβώς επειδή κάποιος έχει εγκεφαλική παράλυση δεν σημαίνει ότι είναι διαφορετικός. Αντ'αυτού, τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση απλά αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις που συνδέονται με την καθημερινότητα τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σπασμό ή δυσκολίες επικοινωνίας ... αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει σοβαρά προβλήματα σωματικά και άλλα προβλήματα υγείας. Μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, αντιμετωπίζοντας τα ως ανθρώπινα όντα και με κατανόηση απέναντι στις προκλήσεις τους, όπως ακριβώς θα κάνατε για οποιονδήποτε άλλο!

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Πως το μακροχρόνιο άγχος προκαλεί σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ λευκής και γκρίζας ύλης διαταράσσεται από το χρόνιο στρες.

Το μακροχρόνιο άγχος προκαλεί αλλαγές στη λευκή και γκρίζα ουσία του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της σχέσης με τις συναισθηματικές διαταραχές και το άγχος.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες στο UC Berkeley διαπίστωσαν ότι το χρόνιο στρες οδηγεί σε λιγότερους νευρώνες και περισσότερη παραγωγή μυελίνης (Chetty et al., 2014).

Οι νευρώνες αποτελούν τη λεγόμενη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Αυτοί χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και την επεξεργασία πληροφοριών.

Η μυελίνη, εν τω μεταξύ, είναι μια λιπαρή λευκή ουσία που περιβάλλει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων - τους άξονες - και η οποία βοηθά στη ροή πληροφοριών γύρω από τον εγκέφαλο.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η ισορροπία μεταξύ γκρίζας και λευκής ουσίας στον εγκέφαλο είναι σημαντική.

Τα άτομα που έχουν μετατραυματική διαταραχή, για παράδειγμα, έχουν υψηλότερα επίπεδα γκρίζας ύλης σε σύγκριση με τη λευκή ύλη.

Θεωρείται ότι μια αλλαγή στην…

Το προειδοποιητικό σημάδι ενός μη υγιούς εγκεφάλου

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν αυτό το σημάδι ενός μη υγιούς εγκεφάλου.

Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για έναν προβληματικό εγκέφαλο, καταλήγει νέα έρευνα σε πάνω από 5.000 άτομα.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι που είχαν λίπος στην κοιλιά, τόσο χειρότερη ήταν η λειτουργία του εγκεφάλου τους, όπως μετράται με δοκιμές μνήμης, γλώσσας και γενικότερων νοητικών ικανοτήτων.

Το λίπος της κοιλιάς αξιολογείται μετρώντας τη μέση και τους γοφούς και στη συνέχεια διαιρώντας το ένα με το άλλο για να πάρετε μια αναλογία.

Το λίπος της κοιλιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακό για τον εγκέφαλο λόγω της αυξημένης έκκρισης φλεγμονωδών δεικτών.

Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες - πάρα πολλές από τις οποίες είναι κακές για το σώμα - συχνά αυξάνονται πριν από την άνοια.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων έχει ένα ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) στο φυσιολογικό εύρος.

Ο Δρ Conal Cunningham, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

"Ενώ γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η παχυσαρ…