Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξηγώντας την εγκεφαλική παράλυση σε 30 δευτερόλεπτα


Δεν υπάρχει ο χρόνος και η άνεση να ασχοληθείτε αναλυτικά και εκτενώς με το τι είναι η εγκεφαλική παράλυση, οπότε σας παραθέτω κάποιες σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQs) που την εξηγούν.

Οπότε, τι είναι η εγκεφαλική παράλυση;

Εν ολίγοις, η εγκεφαλική παράλυση είναι μια διάγνωση που σχετίζονται με έναν τραυματισμό στον εγκέφαλο ή δυσμορφία που υπέστη, το παιδί, κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή αμέσως μετά. Η εγκεφαλική Παράλυση μπορεί να επηρεάσει κάθε άτομο διαφορετικά, προκαλώντας μια χωλότητα  σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν πολύ πιο δραματικές προκλήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί είναι αργό, ή ανήμπορο, ή δεν καταλαβαίνει τι λέτε. Σημαίνει απλώς ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα άλλα παιδιά.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Η εγκεφαλική παράλυση δεν μπορεί να θεραπευτεί αυτή τη στιγμή. Η θεραπεία βοηθά την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου ώστε να χειριστεί τις προκλήσεις που προκαλεί ο εγκεφαλικός τραυματισμός.

Πρέπει να μιλάω πιο αργά;

Όχι απαραίτητα. Ακριβώς επειδή η εγκεφαλική παράλυση περιλαμβάνει μια εγκεφαλική βλάβη ή δυσμορφία δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που ζει με εγκεφαλική παράλυση έχει προβλήματα κατανόησης. Κάποια παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση έχουν την ίδια νοημοσύνη με εκείνους που δεν έχουν. Οι βλάβες του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσουν μια ευρεία ποικιλία των πραγμάτων και ένα άτομο με εγκεφαλική παράλυση μπορεί απλά να αγωνίζεται με σωματικές προκλήσεις, ενώ είναι εξίσου οξυδερκές όπως οποιοσδήποτε άλλος.

Πώς συνέβη αυτό;

Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις δεν συνδέονται με κάτι που έκανε λάθος ο γονέας, αλλά με καθυστέρηση της καισαρικής τομής στον τοκετό, τη γενετική, φυσικούς περιορισμούς του σώματος της μητέρας, απρόβλεπτα προβλήματα στη μήτρα ή άλλα λάθη από γιατρό. Οι γονείς δεν ευθύνονται για την εγκεφαλική παράλυση, πέρα από ακραία κακομεταχείριση του παιδιού από τους ίδιους.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;


Κάθε ειδικός μπορεί να βοηθήσει με τη γνώση και εξηγώντας ότι ακριβώς επειδή κάποιος έχει εγκεφαλική παράλυση δεν σημαίνει ότι είναι διαφορετικός. Αντ'αυτού, τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση απλά αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις που συνδέονται με την καθημερινότητα τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σπασμό ή δυσκολίες επικοινωνίας ... αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει σοβαρά προβλήματα σωματικά και άλλα προβλήματα υγείας. Μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, αντιμετωπίζοντας τα ως ανθρώπινα όντα και με κατανόηση απέναντι στις προκλήσεις τους, όπως ακριβώς θα κάνατε για οποιονδήποτε άλλο!

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη. Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι  Jack   et   al . (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων. Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο. Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα. Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά κα

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου