Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μουσική και εγκεφαλική παράλυση


Νευροφυσική θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης.

Στο άρθρο αυτό συζητάμε μια μελέτη περίπτωσης στην οποία οι μουσικοθεραπευτές εκτελούν θεραπεία σε πελάτη με εγκεφαλική παράλυση.

Σε αυτή μελέτη περίπτωσης, ο στόχος ήταν να αναπτυχθούν τρόποι αντιμετώπισης της σωματικής ανισορροπίας.

Η μουσική θεραπευτής ενεργοποιεί ένα κασετόφωνο και τοποθετεί τον πελάτη σε πρηνή θέση στην κορυφή μπάλας αιθουσαίου.

Όταν άρχισε η μουσική, ο θεραπευτής συγκλόνισε τον πελάτη στο ρυθμό της μουσικής.

Αφού ο πελάτης χαλάρωσε μετά το τέλος της μουσικής, ο θεραπευτής συγκλόνισε ξανά τον πελάτη, με την μουσική, σε μια στιγμή όπου ήταν σε μια θέση εκτός ισορροπίας.

Η θέση αυτή διατηρείται μέχρις ότου ο πελάτης απάντησε με κάποια μηχανική κίνηση ή όταν παρέλθουν 30 δευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν κατάλληλη εξάσκηση της ισορροπίας σε πέντε από τις πέντε δοκιμές.
Στο πελάτη χρειάστηκε λιγότερη ώρα για να έρθει σε χαλαρή στάση σώματος και περισσότερη ώρα για ξανά βρεθεί σε ανισορροπία (James M. R., 1986).

Θεραπεία Ακουστικών Κραδασμών

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια αμετάκλητη, μη προοδευτική πάθηση που προκαλείται από βλάβη στον εγκέφαλο.

Ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που είναι κατεστραμμένη, το άτομο με εγκεφαλική παράλυση έχει ποικίλω επίπεδο του ελέγχου επί του κορμού, των άκρων και της κίνηση της κεφαλής του.

Η πρόκληση είναι να βρούμε εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας για κάθε άτομο.

Ο Βιο-Συμβολισμός είναι μια μέθοδος επικοινωνίας.

Είναι μια μέθοδος που βασίζεται σε κοινές λέξεις, γράμματα, και ορισμένες ιδέες που αντιπροσωπεύονται από σύμβολα.


Ο Βιο-Συμβολισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τραγουδήσει ένα τραγούδι ή στην απαγγελία στίχων (Birdenshaw-Fleming L., 1993).

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη. Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι  Jack   et   al . (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων. Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο. Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα. Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά κα