Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μουσική και εγκεφαλική παράλυση


Νευροφυσική θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης.

Στο άρθρο αυτό συζητάμε μια μελέτη περίπτωσης στην οποία οι μουσικοθεραπευτές εκτελούν θεραπεία σε πελάτη με εγκεφαλική παράλυση.

Σε αυτή μελέτη περίπτωσης, ο στόχος ήταν να αναπτυχθούν τρόποι αντιμετώπισης της σωματικής ανισορροπίας.

Η μουσική θεραπευτής ενεργοποιεί ένα κασετόφωνο και τοποθετεί τον πελάτη σε πρηνή θέση στην κορυφή μπάλας αιθουσαίου.

Όταν άρχισε η μουσική, ο θεραπευτής συγκλόνισε τον πελάτη στο ρυθμό της μουσικής.

Αφού ο πελάτης χαλάρωσε μετά το τέλος της μουσικής, ο θεραπευτής συγκλόνισε ξανά τον πελάτη, με την μουσική, σε μια στιγμή όπου ήταν σε μια θέση εκτός ισορροπίας.

Η θέση αυτή διατηρείται μέχρις ότου ο πελάτης απάντησε με κάποια μηχανική κίνηση ή όταν παρέλθουν 30 δευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν κατάλληλη εξάσκηση της ισορροπίας σε πέντε από τις πέντε δοκιμές.
Στο πελάτη χρειάστηκε λιγότερη ώρα για να έρθει σε χαλαρή στάση σώματος και περισσότερη ώρα για ξανά βρεθεί σε ανισορροπία (James M. R., 1986).

Θεραπεία Ακουστικών Κραδασμών

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια αμετάκλητη, μη προοδευτική πάθηση που προκαλείται από βλάβη στον εγκέφαλο.

Ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που είναι κατεστραμμένη, το άτομο με εγκεφαλική παράλυση έχει ποικίλω επίπεδο του ελέγχου επί του κορμού, των άκρων και της κίνηση της κεφαλής του.

Η πρόκληση είναι να βρούμε εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας για κάθε άτομο.

Ο Βιο-Συμβολισμός είναι μια μέθοδος επικοινωνίας.

Είναι μια μέθοδος που βασίζεται σε κοινές λέξεις, γράμματα, και ορισμένες ιδέες που αντιπροσωπεύονται από σύμβολα.


Ο Βιο-Συμβολισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τραγουδήσει ένα τραγούδι ή στην απαγγελία στίχων (Birdenshaw-Fleming L., 1993).

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Παιδικός Καρκίνος – Τα Δεδομένα και η Σημασία της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Τα Δεδομένα στην Ψυχική Υγεία:
Ως αποτέλεσμα της θεραπείας το 59% των παιδιών διαγνώστηκαν με ψυχικές διαταραχές (DeMaso & Shaw, 2010).15% των παιδιών διαγνώστηκαν με άγχος – 10% των παιδιών με κατάθλιψη – 15% των παιδιών με μετά-τραυματικό στρες  (DeMaso & Shaw, 2010).Όσα παιδιά νίκησαν τον καρκίνο αναφέρουν υψηλά επίπεδα πόνου, ανησυχίας και προβλημάτων στον ύπνο (Children's Oncology Group Long Term Follow-Up Guidelines, 2013)

Τα Δεδομένα στην Οικογένεια:
Οι γονείς εμφανίσουν έντονο άγχος και προβλήματα στο γάμο τους μέσα στα χρόνια μετά την διάγνωση (Grootenhuis & Last, 1997; Vrijmoet-Wiersma et al., 2008)Σημαντικές αλλαγές επέρχονται μέρα με τη μέρα στην καθημερινότητα τους. Οι συγγενείς παιδιών με καρκίνο είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο για συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές δυσκολίες, όπως άγχος, κατάθλιψη και μετά-τραυματικό στρες (Alderfer et al., 2010).Γύρω στο 1/4 με 1/3 των παιδιών και των οικογενειών τους έχουν άμεση ανάγκη από ψυχό-κοινωνική υποστήριξη και παρέ…

13 πράγματα που δεν επιτρέπεται να λες σε μια μητέρα παιδιού με Σύνδρομο Down.

Ο κόσμος μπορεί να πει σκληρά λόγια και άδικα. Σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια άσχημα σχόλια που θα αφορούσαν εμάς. Βρεθείτε στην θέση λοιπόν μιας μητέρας, ενός γονιού, παιδιού με σύνδρομο Down.
Αυτό που τα διαχωρίζει, αυτά τα παιδιά, από όσους δεν έχουν το σύνδρομο Down,  είναι απλά η βιολογική υπεροχή τους. Ένα χρωμόσωμα παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 47 αντί για 46 χρωμοσώματα λοιπόν. Η συμπτωματολογία και η σοβαρότητα της μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά φυσικά σημάδια που συνοδεύουν τα παιδιά με το σύνδρομο, τα οποία συχνά αποτελούν την αρχή για μια αγενή συμπεριφορά αλλά και για κακεντρεχή σχόλια, που οδηγούν στον υποβιβασμό των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση των γονέων. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν, πως γίνονται αγενείς και προσβλητικοί.
Το μπλοκ  <<The Stir>> ζήτησε από τους γονείς των παιδιών με το σύνδρομο να μοιραστούν μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνότερα για τα υπέροχα παιδιά τους.
1. «Μοιάζει τόσο φυσ…