Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

13 πράγματα που δεν επιτρέπεται να λες σε μια μητέρα παιδιού με Σύνδρομο Down.


Ο κόσμος μπορεί να πει σκληρά λόγια και άδικα. Σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια άσχημα σχόλια που θα αφορούσαν εμάς. Βρεθείτε στην θέση λοιπόν μιας μητέρας, ενός γονιού, παιδιού με σύνδρομο Down.

Αυτό που τα διαχωρίζει, αυτά τα παιδιά, από όσους δεν έχουν το σύνδρομο Down,  είναι απλά η βιολογική υπεροχή τους. Ένα χρωμόσωμα παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 47 αντί για 46 χρωμοσώματα λοιπόν. Η συμπτωματολογία και η σοβαρότητα της μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά φυσικά σημάδια που συνοδεύουν τα παιδιά με το σύνδρομο, τα οποία συχνά αποτελούν την αρχή για μια αγενή συμπεριφορά αλλά και για κακεντρεχή σχόλια, που οδηγούν στον υποβιβασμό των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση των γονέων. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν, πως γίνονται αγενείς και προσβλητικοί.

Το μπλοκ  <<The Stir>> ζήτησε από τους γονείς των παιδιών με το σύνδρομο να μοιραστούν μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνότερα για τα υπέροχα παιδιά τους.

1. «Μοιάζει τόσο φυσιολογικό».
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ σε αντίθεση με τι;;

2.«Λυπάμαι τόσο πολύ».
Για ποιον λόγο λυπούνται, επειδή δεν έχουν την ευτυχία να έχουν ένα παιδάκι που έχει ένα ανεβασμένο σύνδρομο;

3. «Τι πρόβλημα υπάρχει με το πρόσωπό της;»
Κανένα πρόβλημα! Έτσι γεννήθηκε!

4. «Δεν μοιάζει καν με παιδί που έχει το Σύνδρομο».
Τα παιδιά με σύνδρομο Down δεν είναι πανομοιότυπη αντιγραφή το ένα με το άλλο.

5. «Δεν ζουν πάρα πολύ, έτσι δεν είναι;»
Στην πραγματικότητα, η φαρμακευτική αγωγή και η επιστήμη έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, Αν και αρκετά παιδιά έχουν σωματικούς και πνευματικούς περιορισμούς, μπορούν αν ζουν ανεξάρτητα και να έχουν παραγωγική ζωή κατά την ενηλικίωσή τους».

6. Σιχαίνομαι να μου λένε πως η κόρη μου θα γίνει η κλασσική χαμογελαστή πωλήτρια σε ένα σούπερ μάρκετ της σειράς που θα χαιρετάει τον κόσμο.

7. «Τι θα της συμβεί όταν εσείς (οι γονείς) πεθάνετε;»

8. Σιχαίνομαι να ακούω ανθρώπους να μου λένε τι πιστεύουν πως θα μπορεί και τι δεν θα μπορεί να κάνει στο μέλλον το μωρό μου, ενώ δεν είναι ακόμα ούτε καν ΕΝΟΣ έτους!!

9. Βρίσκω το στερεότυπο «πιστεύω πως τα άτομα με σύνδρομο Down είναι εξαιρετικά ευγενικά» γελοίο. Όχι η κόρη μου. Εκείνη είναι δυναμική, εριστική και εν μέρει ένα μικρό παλιόπαιδο. Α! και οι δασκάλες της την είπαν χειριστική και ελεγκτική από πολύ μικρή ηλικία. Παρόλα αυτά την αγαπώ ακριβώς όπως και πριν!!

10. Κάποτε κάποιος με ρώτησε αν θα προχωρήσω σε στείρωση του γιου μου ώστε να μην κάνει ποτέ ο ίδιος παιδιά.

11. Όταν το μωρό μου ήταν στην θερμοκοιτίδα μια άλλη μητέρα μου είπε πως ήμουν τόσο τυχερή επειδή τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι τόσο ήρεμα και ατάραχα. Είμαι τυχερή, αλλά όχι για αυτόν τον λόγο!!!

12. «Σκέφτηκες την έκτρωση;»

13. Ένας γιατρός μας ρώτησε αν θέλαμε η κόρη μας να κάνει πλαστική στο πρόσωπό της, ώστε να μην είναι εμφανές το Σύνδρομο. http://www.huffingtonpost.com


Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Παιδικός Καρκίνος – Τα Δεδομένα και η Σημασία της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Τα Δεδομένα στην Ψυχική Υγεία:
Ως αποτέλεσμα της θεραπείας το 59% των παιδιών διαγνώστηκαν με ψυχικές διαταραχές (DeMaso & Shaw, 2010).15% των παιδιών διαγνώστηκαν με άγχος – 10% των παιδιών με κατάθλιψη – 15% των παιδιών με μετά-τραυματικό στρες  (DeMaso & Shaw, 2010).Όσα παιδιά νίκησαν τον καρκίνο αναφέρουν υψηλά επίπεδα πόνου, ανησυχίας και προβλημάτων στον ύπνο (Children's Oncology Group Long Term Follow-Up Guidelines, 2013)

Τα Δεδομένα στην Οικογένεια:
Οι γονείς εμφανίσουν έντονο άγχος και προβλήματα στο γάμο τους μέσα στα χρόνια μετά την διάγνωση (Grootenhuis & Last, 1997; Vrijmoet-Wiersma et al., 2008)Σημαντικές αλλαγές επέρχονται μέρα με τη μέρα στην καθημερινότητα τους. Οι συγγενείς παιδιών με καρκίνο είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο για συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές δυσκολίες, όπως άγχος, κατάθλιψη και μετά-τραυματικό στρες (Alderfer et al., 2010).Γύρω στο 1/4 με 1/3 των παιδιών και των οικογενειών τους έχουν άμεση ανάγκη από ψυχό-κοινωνική υποστήριξη και παρέ…