Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 10 στερεότυπα του συνδρόμου Down: Η αλήθεια για την τρισωμία 21


Ο Μάρτιος είναι εδώ και είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή στις 21 είναι η ημέρα συνειδητοποίησης γύρο από το σύνδρομο Down!

Περίπου ένα στα 700 μωρά γεννιούνται με σύνδρομο Down, φθάνοντας συνολικά περίπου τα 6.000 ετησίως.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στην Huffington Post, εδώ είναι μια λίστα με δέκα μύθους και γενικεύσεις πάνω στα οποία ο πολιτισμός μας χρειάζεται να ενημερωθεί καλύτερα.

΄΄Κάθε παιδί με σύνδρομο Down ...΄΄

1.       Είναι πάντα ευτυχισμένα – Δεν ισχύει. Κάθε παιδί έχει μια σειρά από συναισθήματα που βιώνει και να επιδεικνύει.

2.       Φαίνεται ίδιο - Λάθος. Τα κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μικρό ανάστημα, προς τα πάνω λοξά μάτια και επίπεδη χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά τα παιδιά έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε διάφορους βαθμούς ή μερικές φορές και καθόλου.

3.       Έχει μικρό προσδόκιμο ζωής - Ανακριβές. Έχει αυξηθεί από 25 χρόνια το 1983 – σε 60 χρόνια σήμερα.

4.       Απαιτεί ειδικό σχολείο – Ψευδές. Μερικά χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη, ενώ άλλα παιδιά είναι τέλεια ενσωματωμένα σε μαθήματα γενικής παιδείας.

5.       Έχει νοητική και σωματική καθυστέρηση - Λάθος. Δυνατά και αδύνατα σημεία έχουν όλα τα παιδιά και διαφέρουν σε όλα τα παιδιά. Το σύνδρομο Down έχει φάσματα και όλα τα παιδιά επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο.

6.       Ποτέ δεν θα είναι αυτάρκεις - Αναληθές. Τα επίπεδα της ικανότητας είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικά. Τα παιδιά με σύνδρομο Down μεγαλώνουν για να εργαστούν, ζουν μόνα τους, παντρεύονται, μπορούν να γίνουν γονείς και ουσιαστικά να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

7.       Γεννήθηκε από μεγάλη μητέρα – Άκυρο. Γυναίκες κάτω των 35 ετών γεννούν το 80% από τα μωρά που γεννιούνται με σύνδρομο Down.

8.       Έχει περιορισμένη συναισθηματική νοημοσύνη - Εσφαλμένο. Ποτέ μην υποτιμάτε πόσο συναισθηματικά έξυπνο ένα παιδί με σύνδρομο Down μπορεί να είναι. Η ενσυναίσθηση και η ευγένεια δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αριθμό χρωμοσωμάτων.

9.       Έχουν κοινωνική άγνοια - Αβάσιμο. Οι γλωσσικές δεξιότητες ποικίλλουν και τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι εξίσου πιθανό να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και να αναπτύξουν μια κατάλληλη απάντηση.

10.   Είναι προϊόν από ένα γενετικό ελάττωμα, μετάλλαξης ή λάθους – Όχι. Όλα τα παιδιά είναι δώρο. Τα παιδιά με σύνδρομο Down απλώς χρωμοσωμικά ενισχύονται.


Ακόμη και όταν οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα εναντίον ατόμων ΑΜΕΑ, μπορεί συχνά ίσως και ακούσια να μιλούν για αυτούς με τρόπο συγκαταβατικό ή αποξένωσης. Το BBC ΙΙΙ μεσα από βίντεο του εκθέτει ορισμένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι λένε όταν δεν καταλαβαίνουν το σύνδρομο Down:


Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Παιδικός Καρκίνος – Τα Δεδομένα και η Σημασία της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Τα Δεδομένα στην Ψυχική Υγεία:
Ως αποτέλεσμα της θεραπείας το 59% των παιδιών διαγνώστηκαν με ψυχικές διαταραχές (DeMaso & Shaw, 2010).15% των παιδιών διαγνώστηκαν με άγχος – 10% των παιδιών με κατάθλιψη – 15% των παιδιών με μετά-τραυματικό στρες  (DeMaso & Shaw, 2010).Όσα παιδιά νίκησαν τον καρκίνο αναφέρουν υψηλά επίπεδα πόνου, ανησυχίας και προβλημάτων στον ύπνο (Children's Oncology Group Long Term Follow-Up Guidelines, 2013)

Τα Δεδομένα στην Οικογένεια:
Οι γονείς εμφανίσουν έντονο άγχος και προβλήματα στο γάμο τους μέσα στα χρόνια μετά την διάγνωση (Grootenhuis & Last, 1997; Vrijmoet-Wiersma et al., 2008)Σημαντικές αλλαγές επέρχονται μέρα με τη μέρα στην καθημερινότητα τους. Οι συγγενείς παιδιών με καρκίνο είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο για συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές δυσκολίες, όπως άγχος, κατάθλιψη και μετά-τραυματικό στρες (Alderfer et al., 2010).Γύρω στο 1/4 με 1/3 των παιδιών και των οικογενειών τους έχουν άμεση ανάγκη από ψυχό-κοινωνική υποστήριξη και παρέ…

13 πράγματα που δεν επιτρέπεται να λες σε μια μητέρα παιδιού με Σύνδρομο Down.

Ο κόσμος μπορεί να πει σκληρά λόγια και άδικα. Σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια άσχημα σχόλια που θα αφορούσαν εμάς. Βρεθείτε στην θέση λοιπόν μιας μητέρας, ενός γονιού, παιδιού με σύνδρομο Down.
Αυτό που τα διαχωρίζει, αυτά τα παιδιά, από όσους δεν έχουν το σύνδρομο Down,  είναι απλά η βιολογική υπεροχή τους. Ένα χρωμόσωμα παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 47 αντί για 46 χρωμοσώματα λοιπόν. Η συμπτωματολογία και η σοβαρότητα της μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά φυσικά σημάδια που συνοδεύουν τα παιδιά με το σύνδρομο, τα οποία συχνά αποτελούν την αρχή για μια αγενή συμπεριφορά αλλά και για κακεντρεχή σχόλια, που οδηγούν στον υποβιβασμό των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση των γονέων. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν, πως γίνονται αγενείς και προσβλητικοί.
Το μπλοκ  <<The Stir>> ζήτησε από τους γονείς των παιδιών με το σύνδρομο να μοιραστούν μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνότερα για τα υπέροχα παιδιά τους.
1. «Μοιάζει τόσο φυσ…