Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 10 στερεότυπα του συνδρόμου Down: Η αλήθεια για την τρισωμία 21


Ο Μάρτιος είναι εδώ και είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή στις 21 είναι η ημέρα συνειδητοποίησης γύρο από το σύνδρομο Down!

Περίπου ένα στα 700 μωρά γεννιούνται με σύνδρομο Down, φθάνοντας συνολικά περίπου τα 6.000 ετησίως.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στην Huffington Post, εδώ είναι μια λίστα με δέκα μύθους και γενικεύσεις πάνω στα οποία ο πολιτισμός μας χρειάζεται να ενημερωθεί καλύτερα.

΄΄Κάθε παιδί με σύνδρομο Down ...΄΄

1.       Είναι πάντα ευτυχισμένα – Δεν ισχύει. Κάθε παιδί έχει μια σειρά από συναισθήματα που βιώνει και να επιδεικνύει.

2.       Φαίνεται ίδιο - Λάθος. Τα κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μικρό ανάστημα, προς τα πάνω λοξά μάτια και επίπεδη χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά τα παιδιά έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε διάφορους βαθμούς ή μερικές φορές και καθόλου.

3.       Έχει μικρό προσδόκιμο ζωής - Ανακριβές. Έχει αυξηθεί από 25 χρόνια το 1983 – σε 60 χρόνια σήμερα.

4.       Απαιτεί ειδικό σχολείο – Ψευδές. Μερικά χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη, ενώ άλλα παιδιά είναι τέλεια ενσωματωμένα σε μαθήματα γενικής παιδείας.

5.       Έχει νοητική και σωματική καθυστέρηση - Λάθος. Δυνατά και αδύνατα σημεία έχουν όλα τα παιδιά και διαφέρουν σε όλα τα παιδιά. Το σύνδρομο Down έχει φάσματα και όλα τα παιδιά επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο.

6.       Ποτέ δεν θα είναι αυτάρκεις - Αναληθές. Τα επίπεδα της ικανότητας είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικά. Τα παιδιά με σύνδρομο Down μεγαλώνουν για να εργαστούν, ζουν μόνα τους, παντρεύονται, μπορούν να γίνουν γονείς και ουσιαστικά να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

7.       Γεννήθηκε από μεγάλη μητέρα – Άκυρο. Γυναίκες κάτω των 35 ετών γεννούν το 80% από τα μωρά που γεννιούνται με σύνδρομο Down.

8.       Έχει περιορισμένη συναισθηματική νοημοσύνη - Εσφαλμένο. Ποτέ μην υποτιμάτε πόσο συναισθηματικά έξυπνο ένα παιδί με σύνδρομο Down μπορεί να είναι. Η ενσυναίσθηση και η ευγένεια δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αριθμό χρωμοσωμάτων.

9.       Έχουν κοινωνική άγνοια - Αβάσιμο. Οι γλωσσικές δεξιότητες ποικίλλουν και τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι εξίσου πιθανό να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και να αναπτύξουν μια κατάλληλη απάντηση.

10.   Είναι προϊόν από ένα γενετικό ελάττωμα, μετάλλαξης ή λάθους – Όχι. Όλα τα παιδιά είναι δώρο. Τα παιδιά με σύνδρομο Down απλώς χρωμοσωμικά ενισχύονται.


Ακόμη και όταν οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα εναντίον ατόμων ΑΜΕΑ, μπορεί συχνά ίσως και ακούσια να μιλούν για αυτούς με τρόπο συγκαταβατικό ή αποξένωσης. Το BBC ΙΙΙ μεσα από βίντεο του εκθέτει ορισμένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι λένε όταν δεν καταλαβαίνουν το σύνδρομο Down:


Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Jacketal. (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων.
Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο.
Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα.
Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα
Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά και μπορούν.
Μάλλον καταδεικνύεται ότι ο θυμός και αηδί…

Πως το μακροχρόνιο άγχος προκαλεί σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ λευκής και γκρίζας ύλης διαταράσσεται από το χρόνιο στρες.

Το μακροχρόνιο άγχος προκαλεί αλλαγές στη λευκή και γκρίζα ουσία του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της σχέσης με τις συναισθηματικές διαταραχές και το άγχος.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες στο UC Berkeley διαπίστωσαν ότι το χρόνιο στρες οδηγεί σε λιγότερους νευρώνες και περισσότερη παραγωγή μυελίνης (Chetty et al., 2014).

Οι νευρώνες αποτελούν τη λεγόμενη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Αυτοί χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και την επεξεργασία πληροφοριών.

Η μυελίνη, εν τω μεταξύ, είναι μια λιπαρή λευκή ουσία που περιβάλλει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων - τους άξονες - και η οποία βοηθά στη ροή πληροφοριών γύρω από τον εγκέφαλο.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η ισορροπία μεταξύ γκρίζας και λευκής ουσίας στον εγκέφαλο είναι σημαντική.

Τα άτομα που έχουν μετατραυματική διαταραχή, για παράδειγμα, έχουν υψηλότερα επίπεδα γκρίζας ύλης σε σύγκριση με τη λευκή ύλη.

Θεωρείται ότι μια αλλαγή στην…

Το προειδοποιητικό σημάδι ενός μη υγιούς εγκεφάλου

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν αυτό το σημάδι ενός μη υγιούς εγκεφάλου.

Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για έναν προβληματικό εγκέφαλο, καταλήγει νέα έρευνα σε πάνω από 5.000 άτομα.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι που είχαν λίπος στην κοιλιά, τόσο χειρότερη ήταν η λειτουργία του εγκεφάλου τους, όπως μετράται με δοκιμές μνήμης, γλώσσας και γενικότερων νοητικών ικανοτήτων.

Το λίπος της κοιλιάς αξιολογείται μετρώντας τη μέση και τους γοφούς και στη συνέχεια διαιρώντας το ένα με το άλλο για να πάρετε μια αναλογία.

Το λίπος της κοιλιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακό για τον εγκέφαλο λόγω της αυξημένης έκκρισης φλεγμονωδών δεικτών.

Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες - πάρα πολλές από τις οποίες είναι κακές για το σώμα - συχνά αυξάνονται πριν από την άνοια.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων έχει ένα ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) στο φυσιολογικό εύρος.

Ο Δρ Conal Cunningham, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

"Ενώ γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η παχυσαρ…