Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 10 στερεότυπα του συνδρόμου Down: Η αλήθεια για την τρισωμία 21


Ο Μάρτιος είναι εδώ και είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή στις 21 είναι η ημέρα συνειδητοποίησης γύρο από το σύνδρομο Down!

Περίπου ένα στα 700 μωρά γεννιούνται με σύνδρομο Down, φθάνοντας συνολικά περίπου τα 6.000 ετησίως.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στην Huffington Post, εδώ είναι μια λίστα με δέκα μύθους και γενικεύσεις πάνω στα οποία ο πολιτισμός μας χρειάζεται να ενημερωθεί καλύτερα.

΄΄Κάθε παιδί με σύνδρομο Down ...΄΄

1.       Είναι πάντα ευτυχισμένα – Δεν ισχύει. Κάθε παιδί έχει μια σειρά από συναισθήματα που βιώνει και να επιδεικνύει.

2.       Φαίνεται ίδιο - Λάθος. Τα κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μικρό ανάστημα, προς τα πάνω λοξά μάτια και επίπεδη χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά τα παιδιά έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε διάφορους βαθμούς ή μερικές φορές και καθόλου.

3.       Έχει μικρό προσδόκιμο ζωής - Ανακριβές. Έχει αυξηθεί από 25 χρόνια το 1983 – σε 60 χρόνια σήμερα.

4.       Απαιτεί ειδικό σχολείο – Ψευδές. Μερικά χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη, ενώ άλλα παιδιά είναι τέλεια ενσωματωμένα σε μαθήματα γενικής παιδείας.

5.       Έχει νοητική και σωματική καθυστέρηση - Λάθος. Δυνατά και αδύνατα σημεία έχουν όλα τα παιδιά και διαφέρουν σε όλα τα παιδιά. Το σύνδρομο Down έχει φάσματα και όλα τα παιδιά επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο.

6.       Ποτέ δεν θα είναι αυτάρκεις - Αναληθές. Τα επίπεδα της ικανότητας είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικά. Τα παιδιά με σύνδρομο Down μεγαλώνουν για να εργαστούν, ζουν μόνα τους, παντρεύονται, μπορούν να γίνουν γονείς και ουσιαστικά να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

7.       Γεννήθηκε από μεγάλη μητέρα – Άκυρο. Γυναίκες κάτω των 35 ετών γεννούν το 80% από τα μωρά που γεννιούνται με σύνδρομο Down.

8.       Έχει περιορισμένη συναισθηματική νοημοσύνη - Εσφαλμένο. Ποτέ μην υποτιμάτε πόσο συναισθηματικά έξυπνο ένα παιδί με σύνδρομο Down μπορεί να είναι. Η ενσυναίσθηση και η ευγένεια δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αριθμό χρωμοσωμάτων.

9.       Έχουν κοινωνική άγνοια - Αβάσιμο. Οι γλωσσικές δεξιότητες ποικίλλουν και τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι εξίσου πιθανό να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και να αναπτύξουν μια κατάλληλη απάντηση.

10.   Είναι προϊόν από ένα γενετικό ελάττωμα, μετάλλαξης ή λάθους – Όχι. Όλα τα παιδιά είναι δώρο. Τα παιδιά με σύνδρομο Down απλώς χρωμοσωμικά ενισχύονται.


Ακόμη και όταν οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα εναντίον ατόμων ΑΜΕΑ, μπορεί συχνά ίσως και ακούσια να μιλούν για αυτούς με τρόπο συγκαταβατικό ή αποξένωσης. Το BBC ΙΙΙ μεσα από βίντεο του εκθέτει ορισμένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι λένε όταν δεν καταλαβαίνουν το σύνδρομο Down:


Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

Πόσα Βασικά Συναισθήματα Υπάρχουν; Λιγότερα από όσα πιστεύαμε

Η ανάλυση των 42 μυών του προσώπου που δημιουργούν συναισθηματικές εκφράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αμφισβήτησε την καθιερωμένη άποψη ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, χαρά και λύπη. Αντ' αυτού μπορεί να υπάρχουν τέσσερα Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι  Jack   et   al . (2014) εξέτασαν κατά πόσο οι μύες του προσώπου κινούνται όταν εκφράζουν μια ποικιλία συναισθημάτων. Βρήκαν ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό σήμα, τα μάτια είναι ορθάνοιχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα, όχι δύο. Παρομοίως, για τον θυμό και την αηδία ανακάλυψαν ότι η μύτη αρχικά κάνει μικρές ρυτίδες. Θυμός και αηδία μπορούν, ως εκ τούτου, να αποτελούν μόνο ένα βασικό συναίσθημα. Τέσσερα Βασικά Συναισθήματα Τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι ο θυμός και αηδία δεν υφίστανται ως ξεχωριστές συγκινήσεις, φυσικά κα