Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρήσιμες συνήθειες για γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Πολλοί γονείς φαίνεται να τα καταφέρνουν, άλλα όχι τόσο πολύ. Οι συνήθειες μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ρουτίνα και έτσι μια καλύτερη συμπεριφορά η οποία οδηγεί σε ένα καλύτερο πλαίσιο στη δική σας ζωή αλλά και στου παιδί σας. Έχετε θετικές και βοηθητικές συνήθειες όσων αφορά την ανατροφή του με ειδικές ανάγκες παιδιού σας; Έχουμε παραθέσει κάποιες ιδέες και χρήσιμες συνήθειες που θα καταστήσουν την παιδαγωγική του παιδιού σας ευκολότερη.

Διατηρήστε υποστηρικτικά συστήματα

Η ανατροφή είναι δύσκολο πράγμα και σε ορισμένα σημεία δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε μόνοι σας. Η διατήρηση ενός συστήματος στήριξης που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε λιγότερο μόνοι στο ταξίδι της ανατροφής ενός παιδιού, είναι απαραίτητη. Μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας προμηθεύσει με πόρους που θα σας βοηθήσουν, έχοντας έτσι μια δεύτερη γνώμη για τις αποφάσεις σας. Μια ομάδα υποστήριξης των γονέων, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο ταξίδι μπορεί να σας δώσει ιδέες για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με διαφορετικό τρόπο.

Αυτές οι ομάδες στήριξης μπορεί να βρεθεί σε μια ομάδα στο Facebook (με προσοχή) ή και εκτός, σε υποστηρικτικές ομάδες. Ένας γονιός πρέπει να έχει ένα σύστημα στήριξης όχι μόνο όταν βρίσκετε σε μια ομάδα υποστήριξης, αλλά και από τους φίλους και την οικογένεια. Δεν μπορείτε να διατηρήσετε φιλίες; Διατηρώντας στενές φιλίες μπορεί να βοηθήσει με την υγεία σας και γενικά την ευτυχία. Οι φίλοι είναι εκεί για να σας στηρίξουν, να μοιραστείτε στιγμές και μπορεί να σας βοηθήσουν ως ομπρέλα προστασίας όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Παρέχουν μια ζωή έξω από το σπίτι και δημιουργούν καλύτερες συνδέσεις στην καθημερινή σας ζωή. Κρατήστε ζωντανές διασυνδέσεις με τον κύκλο σας και μείνετε συνδεδεμένοι με μια σύντομη τηλεφωνική κλήση, email ή μήνυμα.

Κάντε τη δική σας εργασία στο σπίτι

Γίνετε ειδικός όταν πρόκειται για το παιδί σας με ειδικές ανάγκες. Κάντε την δική σας έρευνα σχετικά με τα τελευταία ευρήματα και έρευνες γύρω από την πάθηση του παιδιού σας. Όχι μόνο από την ανάγνωση των τελευταίων άρθρων στο διαδίκτυο σχετικά με τα προγράμματα και τις θεραπείες, αλλά ερευνητές άρθρα σχετικά με την βελτίωση της καθημερινότητας σας. Δημιουργήστε καρτέλες για το τι συμβαίνει στο παιδί σας κάθε μέρα, αυτό σας οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση της κατάστασης του, αλλά και στο πως οι άλλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βελτιωθεί. Έτσι μπορείτε  να δημιουργήσετε καλύτερες συζητήσεις σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για το παιδί σας στο σχολείο, την τοπική κοινότητα και στην υγεία του.

Κάντε διάλειμμα

Ο καθένας χρειάζεται ένα διάλειμμα κάποια στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει χρόνο για τον εαυτό σας να επαναφορτίσετε. Βάλτε πρόγραμμα κάθε εβδομάδα να κάνετε κάτι που μπορείτε να απολαύσετε. Είστε στον αυτόματο σωματικά και ψυχικά; Ένας γονέας μπορεί μερικές φορές να βάζει τις ανάγκες του παιδιού του (πόσο μάλλον όταν είναι ειδικές ανάγκες) πάνω από τις δικές του. Ωστόσο, μπορείτε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα ως γονιός όταν κάνετε ένα διάλειμμα. Φυσικά η αυτο-περίθαλψη περιλαμβάνει παίρνει αρκετό ύπνο, να τρώτε υγιεινά και να λαμβάνετε τακτική ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να έχετε πολλά ραντεβού για το παιδί σας με γιατρούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβλέψουμε τη δική σας υγεία. Όταν η υγεία σας πάσχει ή ασθενεί, τότε χωλαίνει και η ικανότατα σας να φροντίσετε το παιδί σας. Σωστός γονέας είναι αυτός που είναι πρώτα από όλα σωστός άνθρωπος και για να είσαι σωστός ως άνθρωπος πρέπει να είσαι σωστός απέναντι στον εαυτό σου.

 Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος

Δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον αγάπης, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά σας για πάντα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας ή να το επαινέσετε; Αυτό θα τους βοηθήσει να αναπτύξετε μια υγιή και θετική στάση και αυτο-εικόνα για εκείνο. Όταν το παιδί σας μιλάει μπορείτε να το ακούσετε και να του παρέχετε μια χρήσιμη ανατροφοδότηση; Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια όταν σας εκμυστηρεύονται κάτι. Έτσι θα αισθάνονται ότι είναι εντάξει να έρθουν σε σας όταν κάτι είναι πραγματικά ανησυχητικό. Φροντίστε να λαμβάνετε υπόψιν τα συναισθήματα τους όταν τους μιλάτε για κάτι. Να τους προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον απαλλαγμένο από αρνητικές κριτικές που θα αισθάνονται πιο άνετα στο να ανοιχτούν σε σας όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά ή μπροστά σε όποια πρόκληση ανακύπτει. Ο τρόπο που μιλάτε στα παιδιά σας, τους δίνει ένα παράδειγμα για το πώς να αντιμετωπίζουν τους άλλους και πώς να αντιμετωπίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Δείξτε στα παιδιά σας ότι νοιάζεστε για αυτά ακόμα και όταν διαφωνείτε με τη συμπεριφορά τους.

Όντας γονιός μπορεί να σε αλλάξει δραματικά. Τη ζωή σας και τις συνήθειες σου, επικεντρώνεσαι πλέον σε ένα συγκεκριμένο σκοπό, το παιδί σου. Η ζωή με ένα παιδί μπορεί να έχει νόημα, να είναι διασκεδαστική αλλά και χαοτική. Ωστόσο, δεν θα πρέπει ποτέ να μην βρείτε χρόνο για τη φροντίδα του εαυτό σας ή να μην βάλετε κάποιο στόχο που θα σας κάνει να νιώσετε σημαντικοί. Δημιουργήστε χρήσιμες συνήθειες που θα μπορούν να βελτιώσουν το δεσμό με το παιδί σας, μια καλύτερη κατανόηση της παιδείας του και ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για τον εαυτό σας.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

Τι γνωρίζουμε αλήθεια για την υδροκεφαλία;

Η ίδια η υδροκεφαλία είναι από τα λιγότερο κατανοητά θέματα. Πάμε να μάθουμε λοιπόν τα βασικά: Τι είναι η υδροκεφαλία: Η υδροκεφαλία είναι ένας όρος που αναλύεται ως ύδωρ (νερό) και κεφαλή. Ως τέτοια, η υδροκεφαλία παλαιότερα περιγράφεται ως "νερό στον εγκέφαλο", παρόλο που το υγρό στο εσωτερικό της κεφαλής δεν είναι νερό, αλλά, αντιθέτως, εγκαφαλονωτιαίο υγρό (CSF). Αυτό το υγρό που προορίζεται να παρέχει τροφή και υποστήριξη στον εγκέφαλο, αλλά όταν δεν απορροφάτε σωστά, τότε πλεονάζει στο κρανίο. Όταν συσσωρεύεται αρκετή ποσότητα, το υγρό στο κρανίο προκαλεί την εκτεταμένη μορφή του όπου σηματοδοτεί την κατάσταση. Όταν αυτό το υγρό συσσωρεύεται, μία σειρά από συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, τους σπασμούς και το οφθαλμικό τούνελ. Πως προκύπτει η υδροκεφαλία: Υπάρχουν δύο τύποι υδροκεφαλίας: Η αποκτηθείσα από τους συγγενείς. Στις συγγενείς υδροκεφαλίες, το πρόβλημα αναπτύχθηκε χάρη σε μια ευρεία ποικιλί