Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η απλή νοοτροπία που κάνει τους πάντες πιο ευτυχισμένους, σε όλο τον κόσμο!


Παρά τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των εθνών, υπάρχει ένας τρόπος σκέψης που κάνει όλους τους ανθρώπους ευχαριστημένους.

Ενεργώντας σαν εξωστρεφής - ακόμα κι αν είναι κάποιος εσωστρεφής - κάνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, δείχνει πρόσφατη έρευνα.

Τα ευρήματα προέρχονται από έρευνες εκατοντάδων ανθρώπων στις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα, τις Φιλιππίνες, την Κίνα και την Ιαπωνία (Ching et al., 2014).

Σε όλη την υφήλιο, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πιο θετικά συναισθήματα σε καθημερινές καταστάσεις όπου είτε ενήργησαν είτε αισθάνθηκαν πιο εξωστρεφής.

Η έρευνα, δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Έρευνας της Προσωπικότητας, επίσης βρήκε ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο έξω καρδιά, ένιωθαν και πιο ελεύθεροι.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τις θετικές επιδράσεις της εξωστρεφούς συμπεριφοράς σε χώρες με πιο προσανατολισμένη στην ομάδα και λιγότερο σε ατομικιστικές κουλτούρες, όπως αυτές στη Νότιο Αμερική και την Ασία.

Τα ευρήματα αυτά συμπληρώνουν ένα προηγούμενο πείραμα που εξέτασαν τις επιδράσεις της εξωστρεφείς συμπεριφορές, όπως το να είναι ομιλητικός, περιπετειώδη και έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας (Fleeson et al., 2002).

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν να δράσουν σε μια εξωστρεφώς για 10 λεπτά και στη συνέχεια να αναφέρουν πως τους έκανε να νιώθουν.

Ακόμη και οι εσωστρεφείς - οι άνθρωποι που προτιμούν συνήθως μοναχικές δραστηριότητες - ενέργησαν σε μια εξωστρεφώς και ο τρόπο αυτός τους έδωσε μια ώθηση της ευτυχίας.

Έτσι, εάν είστε ένας εσωστρεφής τύπος, δοκιμάστε να χαμογελάσετε σε έναν άγνωστο ή καλέστε έναν παλιό φίλο και να νιώσετε την διαφορά.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons) 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

Anglia Ruskin University 
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών

MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη