Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνδέεται με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ευτυχία, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερες σχέσεις.
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι εξίσου καλή για την ψυχική ευεξία σας, όπως και για τη σωματική υγεία σας, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
Η μελέτη 14.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά καταναλώνονται, τόσο υψηλότερος ο βαθμός ψυχικής ευεξίας (stranges et al., 2014).
Η ψυχική ευεξία είναι κάτι περισσότερο από το να μην νιώθουμε άσχημα: είναι τα θετικά και καλά συναισθήματα.
Οι άνθρωποι με υψηλότερο βαθμό ψυχικής ευεξίας είναι πιο αισιόδοξοι, πιο ευτυχισμένοι, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, το 33,5% είχαν υψηλή ψυχική ευεξία.
Ανάμεσα σε εκείνους που έτρωγαν μόνο μία μερίδα την ημέρα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μόλις 6,8%.
Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής ήταν επίσης σημαντικοί, αλλά μόνο η αποχή από το κάπνισμα είχε ως συνέπεια να σχετίζεται με υψηλότερη ευημερία, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Αν και αυτή η μελέτη μας λέει μόνο ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τα υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας συνδέονται, άλλες μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρότερη σύνδεση.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συνδέσουν πόσα φρούτα και λαχανικά έτρωγαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 21 ημερών, με και τη διάθεσή τους (White et al., 2013).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών τη μια ημέρα προέβλεπε καλύτερη διάθεση για την επόμενη ημέρα.
Υπάρχουν, επίσης, πολλές ενδείξεις που συνδέουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με την καλύτερη σωματική ευεξία.
Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης, BA (Hons)
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής
Anglia Ruskin University
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών
MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου