Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

6 εύκολα βήματα για να σε παίρνει γρήγορα ο ύπνος.


Ψυχολογική έρευνα πάνω από τρεις δεκαετίες καταδεικνύει τη δύναμη της θεραπείας του ελέγχου του ερεθίσματος.

Δεν μπορείτε να έχετε ένα καλό ύπνο; Δεν είστε οι μόνοι. Σε έρευνες για το τι θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, ένας καλός ύπνος συχνά έρχεται κοντά στην κορυφή της λίστας.

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε χειρότερες γνωστικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων και υποβαθμισμένης μνήμης, προσοχής, απόδοσης και αυτοσυγκέντρωσης. Και η μακροπρόθεσμη αϋπνία συνδέεται επίσης με το άγχος και την κατάθλιψη. Επίσης ο ύπνος των ανθρώπων χειροτερεύει καθώς γερνούν. Μετά από το 65ο έτος, μεταξύ 12% και 40% των ανθρώπων έχουν αϋπνία.

Όλα τα είδη των μεθόδων έχουν προσπαθήσει να καταπολεμήσουν την κακή ποιότητα  ύπνου, από τα φάρμακα, μέχρι την ψυχολογική θεραπεία ως και πιο εναλλακτικές θεραπείες.

Το πρόβλημα με τα φάρμακα είναι ότι έχουν παρενέργειες και είναι συχνά εθιστικά. Το πρόβλημα με τις πιο εναλλακτικές θεραπείες είναι ότι αν και τείνουν να μην έχει παρενέργειες, δεν ξέρουμε εάν έχουν οποιαδήποτε θετική επίδραση. Ψυχολογικές θεραπείες, ωστόσο, συνδυάζουν το καλύτερο και των δύο κόσμων: οι μελέτες δείχνουν ότι ενεργούν χωρίς παρενέργειες.

Θεραπεία Ελέγχου του Ερεθίσματος

Ο Καθηγητής Richard R. Bootzin έχει ερευνήσει τις διαταραχές ύπνου για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο ερευνητικό εργαστήριο ύπνου του πανεπιστημίου. Γράφοντας στο Annual Review of Clinical Psychology, περιγράφει τις διαφορετικές ψυχολογικές προσεγγίσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αϋπνίας (Bootzin & Epstein, 2011).

Από αυτές το πιο επιτυχημένο μοντέλο παρέμβασης καλείται Θεραπεία Ελέγχου του Ερεθίσματος (Morin et al., 2006). Θα είστε ευτυχείς να ακούσουμε και αποτελείται από έξι πολύ απλά βήματα. Εάν ακολουθήσετε αυτά τα 6 βήματα, θα βελτιώσετε τον ύπνο σας. Και εδώ είναι τα 6 βήματα:

1.Ξαπλώστε για ύπνο μόνο όταν νιώθετε νυσταγμένοι.

2. Μην χρησιμοποιείτε το κρεβάτι σας για οτιδήποτε, εκτός από τον ύπνο. Δηλαδή, δεν διαβάζετε, δεν θα παρακολουθήσετε τηλεόραση, δεν θα φάτε, ή θα ανησυχείτε στο κρεβάτι. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οδηγίες θα πρέπει να ακολουθηθούν στη συνέχεια, όταν σκοπεύετε να πάτε για ύπνο.

3. Αν δεν βρείτε τον εαυτό σας σε θέση να κοιμηθεί, σηκωθείτε και πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο. Μείνετε όσο θέλετε και στη συνέχεια επιστρέψτε στην κρεβατοκάμαρα για να κοιμηθείτε. Αν και δεν θέλουμε να παρακολουθήσετε το ρολόι, θέλουμε να σηκωθείτε από το κρεβάτι αν δεν κοιμηθείτε αμέσως. Να θυμάστε ότι ο στόχος είναι να συνδέσετε το κρεβάτι σας με το να κοιμάστε γρήγορα! Αν δεν κοιμηθείτε μέσα σε 10 λεπτά αφότου ξαπλώσετε θα πρέπει να σηκωθείτε.

4. Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να κοιμηθείτε, επαναλάβετε το βήμα 3. Κάνετε αυτό όσο συχνά είναι απαραίτητο όλη τη νύχτα.

5. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ανεξάρτητα από το πόσο ύπνο πήρατε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να αποκτήσει ένα συνεπή ρυθμό ύπνου.

6.Μην κάνετε μικρούς ύπνους κατά την διάρκεια της μέρας.

Γιατί λειτουργεί

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι είμαστε σαν τα σκυλιά του Παβλόφ. Αποδίδουμε ορισμένα ερεθίσματα στο περιβάλλον σε ορισμένες σκέψεις και συμπεριφορές.

Αν μάθουμε να κάνουμε όλων των ειδών τα πράγματα στο κρεβάτι που δεν έχουν σχέση με τον ύπνο, στη συνέχεια, όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσετε για ύπνο, είναι πιο δύσκολο εξαιτίας αυτών των άλλων συσχετισμών. Αυτό ισχύει τόσο για τις πράξεις όσο και για τις σκέψεις. Είναι σημαντικό να μην βλέπετε τηλεόραση στο κρεβάτι, όπως επίσης είναι σημαντικό να μην κάνετε σκέψεις στο κρεβάτι που σας ανησυχούν. Διότι τότε θα μάθετε να συνδέετε το κρεβάτι με την ανησυχία.

Έτσι, αυτή η θεραπεία λειτουργεί με την ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ του κρεβατιού και του ύπνου και αποδυναμώνει τη σχέση μεταξύ κρεβατιού με οτιδήποτε άλλο (εκτός από το σεξ!).


Αυτή η τελευταία τεχνική περιλαμβάνει τη διακοπή της προσπάθειας στους ανθρώπους που προσπαθούν τόσο σκληρά για να τους πάρει ο ύπνος. Το παράδοξο είναι ότι, όταν οι άνθρωποι που σταματούν να προσπαθούν τόσο σκληρά, το βρίσκουν ευκολότερο να κοιμηθούν.

Καραδάκης Γιώργος - Παναγιώτης,  BA (Hons)
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

 Anglia Ruskin University
Πτυχίο Ψυχοκοινωνικών Σπουδών

 MA Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία
Brunel University, London

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτές είναι οι ψυχολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney.

Και ζήσαν αυτοί καλά; 1.    Σταχτοπούτα: Εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας Φαίνεται πως η Σταχτοπούτα είναι μια μικρή περίπτωση εξαρτημένης διαταραχή προσωπικότητας (DPD) λόγω της έντονης συναισθηματικής εξάρτησης από τους άλλους και τις προσπάθειές της να τους ευχαριστεί. Επίσης επηρεάζεται η δεξιότητα της στη λήψη αποφάσεων, έτσι είναι καλό, το ότι έχει μια καλή νεράιδα να καθορίζει το τι θα φορέσει! 2.    Άριελ: Θησαυρισμός Ακριβώς, η συλλογή από χιλιάδες πιρούνια και μεταλλικά αντικείμενα δεν είναι τόσο αθώα τελικά. 3.    Αουρόρα: Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης Ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο όπου ο πάσχον έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης και πέφτει απότομο με βαθύ και μακρύ σε διάρκεια ύπνο. Προς υπεράσπιση της πάντως, αυτά προκαλεί το έντονο στρες του να είσαι πριγκίπισσα.  4.    Ραπουνζέλ: Οριακή διαταραχή Προσωπικότητας Η Ραπουνζέλ είναι κλεισμένη όλη της τη ζωή σε ένα πύργο από την υποτιθέμενη μητέρα της, παρουσιάζοντας

Ο Μαγικός Καθρέφτης και η Κακιά Βασίλισσα στην Χιονάτη

Γιορτινές μέρες έχουμε, Χριστούγεννα, και ποιος δεν λησμονεί την παιδική του αθωότητα και ποιος δεν θα ήθελε όλη του η ζωή να ήταν όπως τότε. Απλή και μαγική σαν παραμύθι. Όμως πόσο απλά και πόσο μαγικά μπορεί να είναι τα παραμύθια, αφού είναι προϊόντα ανθρώπων και μάλιστα ενηλίκων; Ποιες πτυχές της ψυχολογίας ενός ανθρώπου ξεδιπλώνουνε μέσα από τους συμβολισμούς τα παραμύθια; Και ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμοί και τι αντιπροσωπεύουν; Σήμερα θα μιλήσουμε για το παραμύθι της Χιονάτης, και συγκεκριμένα, τις εικόνες της κακιάς μητριάς και του μαγικού καθρέφτη της. Η ιδέα της  Nancy van den Berg-Cook για είναι να μελετήσει το παραμύθι με επίκεντρο την σατανική βασίλισσα, παρά την Χιονάτη, και να δούμε τα γεγονότα από την μεριά της. Η   ιδέα   αυτή   προήλθε   από   ένα   εξαιρετικό   βιβλίο   του  Jacqueline Schectman: The Step Mother in Fairytales, Bereavement and the Feminine Shadow (1993). Πριν προχωρήσουμε με την ιστορία, ας επανεξετάσουμε το ερώτημα γιατί ψάχνου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Λακάν, όσο πιο απλά γίνεται...

Ο Ζακ Λακάν είναι ίσως ο πιο ισχυρός από το ψυχαναλυτής, τουλάχιστον ισότιμος με τον Freud (από τους περίπου 20.000 ψυχαναλυτές στον κόσμο, περίπου οι μισοί είναι «λακανικοί»), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν. Οι 10.000 αναλυτές που χρησιμοποιούν τις ιδέες του Λακάν, εργάζονται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νότια Αμερική. Για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Αμερικής, ο Λακάν είναι μια ιδιοφυΐα-σε-αναμονή, αναμένεται να τον "ανακαλύψουν" ερμηνεύοντας τον μέχρι σήμερα. Μα ποιος ήταν επιτέλους ο Λακάν; Ένας από τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας, που όμως θεωρούσε τον στοχασμό ως σύμπτωμα και τη σκέψη ως μια μορφή πάθησης; Ένας ιδεολόγος που σαγήνεψε τη νεολαία; Ένας αγύρτης που εξαπατούσε τον κόσμο χρησιμοποιώντας με αυθαίρετο τρόπο τον επιστημονικό λόγο; Στο βιβλίο αυτό ο Αλέν Βανιέ συνοψίζει τις κυριότερες θεωρίες του Ζακ Λακάν . Παρακολουθεί τη διαδρομή και την εξέλιξη της σκέψη